Čeští skauti vyrazili do Švédska na Jamboree

Praha – Zítra začíná na jihu Švédska 22. celosvětové skautské Jamboree, kterého se zúčastní skoro čtyřicet tisíc mladých lidí včetně české výpravy. Naši skauti se před odjezdem na sever Evropy sešli na Palackého náměstí v Praze, kde vytvořili z písku imaginární obrázek světa a vyznačili na něm i 150 zemí, jejichž zástupci se Jamboree zúčastní. Minutou ticha také uctili památku obětí masakru v sousedním Norsku, při němž zahynuly desítky lidí včetně obyvatel mládežnického tábora.

„Skauti vysypali zeměkouli podle svých představ. Nemá žádné pevné hranice a symbolizuje komunikaci národů a kultur tak, jako je tomu na Jamboree,“ vysvětloval mluvčí výpravy Jan Žáček. Akce se zúčastní 285 českých skautek a skautů, jejichž část už je v současné době na místě, aby tam připravila zázemí pro mladší účastníky.   

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Větší část výpravy by měla do Kristianstadu dorazit zítra kolem poledne, vzhledem k událostem v Norsku ale na mladé skauty čekají přísná bezpečnostní opatření. „Tragické události v Norsku všechny velmi zasáhly. Je to sousední stát a pro organizátory i účastníky to byl velký šok. Panika však nevznikla a nikdo se neodhlásil,“ uvedla vedoucí české výpravy Veronika Horová. 

Podle ní budou chloubou české výpravy tzv. podsadové stany. „Je to typická záležitost pro české skauty. Zajímají se o ně skauti z celého světa a často navštěvují naše tábořiště. Ptají se, zda stany nejsou pro děti těžké, k čemu je dřevěná ohrádka, zda je uchrání před zvěří,“ uvedla. Z dalších aktivit čeští skauti představí program Povodně, rukodělné aktivity jako například práci s kůží či drátkování a oslovit své kolegy chtějí také specialitami české kuchyně.