Policie má novou ombudsmanku

Praha – Novou policejní ombudsmankou se stala právnička Taťána Pešková z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra. Ve funkci nahradila bývalého náměstka pro mezinárodní vztahy Viktora Čecha, kterého na vnitro přivedl exministr vnitra Radek John (VV).

Funkci ochránce práv policistů zřídil John až těsně před svým odchodem z úřadu. Odůvodnil to tím, že to plánoval dlouhodobě a podpis byla jen formalita. Současný ministr vnitra Jan Kubice uvažoval o jeho zrušení, nakonec ale dospěl k opačnému názoru. Institut policejního ombudsmana v minulosti velmi výrazně kritizoval například poslanec ODS Jan Vidím.

Jedenatřicetiletou Peškovou, která současně působí na ministerstvu jako zástupkyně ředitele kabinetu ministra a která pracovala na odboru bezpečnostní politiky devět let, jmenoval Kubice k 20. červenci.

Institut policejního ombudsmana vznikl v dubnu letošního roku na základě Strategie vlády v boji proti korupci. Za výkon své funkce je přímo podřízen ministrovi vnitra. Hlavním účelem jeho fungování je pomoc policistům a zaměstnancům policie v případě podezření na nekalé praktiky uvnitř sboru, zejména různé druhy diskriminace a šikany ze strany nadřízených, podřízených, případně spolupracovníků. Vedle prověřování podnětů, formulování stanovisek a doporučení ministrovi předkládá také pololetní zprávy o své činnosti, rozhodnutí však nečiní.