Při zátahu na černý obchod celníci zabavili 90 papoušků a želv

Praha - Při dvanácti domovních prohlídkách na celém území Česka, které se zaměřily na nelegální obchod se vzácnými druhy živočichů, celníci ve spolupráci s inspektory životního prostředí a policií zajistili 90 vzácných papoušků a želv. Cena zvířat dosáhla zhruba 14 milionů korun. Podle České inspekce životního prostředí šlo o dosud největší takovou akci v Česku. Dva lidé byli obviněni z trestného činu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a pět osob je podezřelých ze spáchání trestného činu, informovala mluvčí Generálního ředitelství cel (GŘC) Martina Kaňková.

Pavla Říhová z odboru mezinárodní ochrany biodiverzity a kontroly CITES České inspekce životního prostředí řekla, že šlo o dosud největší zátah na nelegální chovy vzácných živočichů v Česku. Policisté, celníci a inspektoři v podezřelých chovech kontrolovali dokumenty celý den. Zjistili různé nedostatky od chybějícího značení zvířat přes neúplnou dokumentaci až ke zcela chybějícím dokladům. „Pochybení byla tak velká, že není pravděpodobné, že by chovatelé získali zvířata zpět,“ uvedla Říhová. Její úřad nyní povede s dotyčnými řízení o odebrání vzácných živočichů.

Akce s krycím názvem Festival a Palmák měly odhalit nelegální obchod s ohroženými druhy živočichů. Inspektoři zjistili v domácích chovech exempláře patřící mezi druhy přímo ohrožené vyhubením a i z chovatelského hlediska velmi cenné, například papoušky druhů ara hyacintový, kakadu palmový, amazoňan rudoocasý, amazoňan nádherný.

  • Zabavený papoušek zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2746/274585.jpg
  • Zabavený papoušek zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2746/274584.jpg
  • Zabavený papoušek zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2746/274583.jpg
  • Zabavený papoušek zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2746/274576.jpg

Odebraných papoušků bylo 34, inspektoři je proto umístili takřka do všech záchranných stanic v Česku. „Není to lehké, bylo jich hodně, nejsou malí, dosahují i velikosti tří čtvrtě metru,“ uvedla Říhová.

Jak se celníci a inspektoři na stopu problematických chovatelů dostali, nechtěla Říhová prozradit. Šlo podle ní o dlouho chystanou akci, jejíž podrobnosti bude možné zveřejnit až po ukončení šetření.

Vydáno pod