BESIP: Alkohol za volantem – fenomén festivalů

Praha – Oddělení BESIP a Policie České republiky uspořádaly neformální tiskovou konferenci na téma alkohol a drogy za volantem – fenomén letních festivalů. Konference se kromě ředitelky BESIPu Kateřiny Budínové zúčastnil i ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Budínová upozornila na road show, kterou BESIP uspořádal na letní prázdniny, kdy většina mladých lidí navštěvuje hudební festivaly po celé České republice. Akce nese název „Je to na tobě“, jejím cílem je zaměřit se na začínající řidiče, kteří pod vlivem drog a alkoholu způsobí téměř třetinu dopravních nehod.

V červenci bylo zatím zaznamenáno asi pět tisíc nehod, z nichž alkohol stál za 330. Což je o 150 méně než v loňském roce za stejné období. Policie však nechce být přehnaně optimistická, upozorňuje, že letní prázdninové měsíce zdaleka nekončí. BESIP tým se proto zaměří na sedm letních festivalů. Chtějí varovat hlavně mladé řidiče, kteří pijí během festivalů alkohol, aby nesedali za volant. BESIP tým bude dále na festivalech distribuovat alkohol testery.

„Na základě vývoje nehodovosti využíváme období léta a prázdnin k tomu, abychom prováděli preventivní akce zaměřené na řízení pod vlivem alkoholu a návykových látek. Spouštíme informační kampaň, která je zaměřená na mladé a začínající řidiče. Chceme k tomu využít různé festivaly a kulturní akce, kde se tito lidé v létě sdružují,“ vysvětlila šéfka BESIPu Kateřina Budínová. Dodala, že návštěvníci festivalů si budou moci na trenažéru vyzkoušet, jak složité řízení v opilosti je.

Svoji podporu poskytla celé akci skupina Chinaski, zpěvák Michal Hrůza, skupina Nightwork a další, kteří pro BESIP natočili audiovizuální smyčku. V té apelují na účastníky festivalu, aby zvážili, zda si sednout pod vlivem alkoholu a drog za volant. Přislíbili dokonce i svoji osobní účast u stánku BESIPu.

Ředitel služby dopravní policie Leoš Tržil zdůraznil, že je velice rád, že letošní prázdniny jsou, co se týče počtu usmrcených osob, ještě klidnější než v roce 2006, kdy byla prázdninová nehodovost nejnižší v souvislosti s novelou zákona o silničním provozu. „K dnešnímu dni nám za červenec na silnicích zahynulo 52 osob, což je o šestačtyřicet méně než v loňském roce,“ dodal.

Během prvních šesti měsíců letošního roku byla ale situace horší než loni. Celkem přišlo na silnicích o život 319 lidí. Oproti loňskému roku se statistika zhoršila, úmrtí bylo o 22 více. Při silničních kontrolách přistihli policisté od ledna do června celkem 11 400 řidičů pod vlivem alkoholu. Dvě třetiny z nich byly podle Leoše Tržila opilé poměrně silně, koncentrace alkoholu v jejich krvi přesáhla jedno promile.

Dalších 850 řidičů, které policejní hlídky v letošním prvním pololetí kontrolovaly, jelo pod vlivem drog. Polovina z nich vzápětí přišla o řidičský průkaz. Zdrogovaní řidiči způsobili 75 dopravních nehod, při kterých zahynulo pět lidí. Rizikovou skupinou jsou především mladí lidé. Třetině z řidičů přistižených při jízdě pod vlivem alkoholu nebo jiných drog bylo méně než 25 let.