Policie začala stíhat další tři zkušební komisaře

Praha – Policisté zahájili trestní stíhání proti dalším třem zkušebním komisařům a jednomu učiteli autoškoly v případu vydávání řidičských průkazů na pražském magistrátu. Rozšířili navíc trestní stíhání jedenácti už obviněných lidí. Za úplatky zařizovali žákům autoškol snadné získání řidičských průkazů. Celkem už kriminalisté stíhají 7 učitelů pro trestný čin podplacení a 17 zkušebních komisařů pro trestný čin přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

„Obvinění přebírali úplatky za to, že zajistili žákům autoškoly bezproblémové a úspěšné vykonání závěrečné zkoušky v souvislosti se získáváním řidičského oprávnění, případně s jeho rozšířením,“ řekl ČT mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Zkušební komisaři pak podle něj úmyslně zneužili pravomoc úřední osoby, „neboť neprováděli hodnocení znalostí a dovedností žáků na základě výsledků jednotlivých zkoušek, ale jen na základě poskytnutí úplatku“.

Údajné uplácení v souvislosti s řidičskými průkazy mohou policisté podle dřívějšího vyjádření mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka prokázat od počátku letošního roku, pravděpodobně však fungovalo dlouhodobě. Oprávnění tak za peníze získaly nejméně desítky lidí. Stíháno je 17 komisařů z celkových 19, kteří na magistrátním odboru působili.

Rozhovor s Jaroslavem Ibehejem (zdroj: ČT24)

Policie pozatýkala obviněné koncem května. Završila tím rok chystanou akci. Za bezproblémové získání řidičáku si někteří z nich říkali až o patnáct tisíc korun. Osvědčení dostali za úplatek údajně i zájemci bez základních znalostí. Všichni úplatní komisaři na magistrátu okamžitě skončili. Kvůli skandálu rezignoval i šéf odboru dopravně správních agend Václav Volf. Obviněným komisařům a instruktorům hrozí až osmileté tresty.

Vydáno pod