Happening kritizoval Bátorovo působení na ministerstvu školství

Praha – Aktivisté z iniciativy proAlt uspořádali v centru Prahy dalčí happening. Pod heslem „Běh za národní očistu“ tentokrát protestovali proti jmenování Ladislava Bátory šéfem personálního odboru ministerstva školství. Ironická scénka, během níž fiktivní Bátora s pochodní očisty běžel z Hradu k ministerstvu školství do Karmelitské ulice, upozorňovala na Bátorovy kontroverzní názory, jeho vazby na prezidenta Václava Klause a někdejší angažmá v nacionalistické Národní straně. Bátoru naopak přišli podpořit jeho kolegové z vedení konzervativní iniciativy D.O.S.T.

Asi dvacítka aktivistů zahájila happening na Hradčanském náměstí před vstupem do Pražského hradu. Představitele Bátory, který se na běh vydal v bílém tílku a červených trenkách, vyzvali, aby pochodeň odnesl od sídla „našeho pana profesora“ až „k ministerstvu školství, mládeže a konzervativní tělesné výchovy“. „Ku větší slávě národa tam odtud vymete veškerou tu pravdoláskařsko-bolševicko-zelenou zrádcovskou verbež a umožní našim dítkám konzervativní českou výchovu,“ uvedl moderátor happeningu. Běžec poté seběhl Nerudovou ulicí na Malostranské náměstí, doprovázen pokřikem „Bátora je jednička“ a „Láďo do toho“.

Se skupinou aktivistů se vydal i tajemník iniciativy D.O.S.T. a někdejší lídr krajně pravicového Národního sjednocení František Červenka, který nesl transparent „Doktore Bátoro, vydržte!“. Bátoru přišlo podpořit ještě několik dalších lidí. Organizátoři happeningu jejich hesla zařadili do scénáře „Bátorova běhu“ a skandovali mimo jiné právě „Doktore Bátoro, vydržte“.

Happening vyvrcholil před budovou ministerstva školství v Karmelitské ulici, kde došlo i na setkání fiktivního Bátory se skutečným. Bátora se totiž objevil v okně ministerstva a pokynul svým odpůrcům. Akce, na niž dohlížela policie, skončila kolem poledne.

Vydáno pod