Policie dopadla osmičlennou skupinu údajných kuplířů

Pardubice - Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi a obvinili z kuplířství a obchodování s lidmi osmičlennou organizovanou skupinu. Polovina z této skupiny byla navíc obviněna i z loupeže. Trestné činnosti se její členové podle policie dopouštěli ve východních Čechách více než deset let. Detektivové pracují na případu s krycím názvem Archa od počátku loňského roku. Všech osm obviněných ve věku od 32 do 45 let je stíháno vazebně. V případě prokázání viny hrozí pěti obviněným až dvanáctileté vězení, třem zbývajícím až osmiletý trest.

Podle vyšetřování založili tři muži z východních Čech v roce 1997 noční klub, kde byly poskytovány i erotické služby. Postupně k nim přibyli další společníci, kteří se začali starat o provoz klubu, klienty i ženy provozující erotické služby. Ženy prý část vydělaných peněz odváděly provozovatelům klubu. Jedna z dívek podle mluvčího potvrdila, že musela provozovat prostituci pod pohrůžkou násilí. V některých případech šlo i o ženy ze zahraničí, především ze Slovenska, Ukrajiny a Nigérie. Od doby vzniku klubu až do současnosti se zde podle detektivů mohlo vystřídat několik desítek mladých žen ve věku od osmnácti do pětatřiceti let.

Později jeden z hlavních obviněných založil bezpečnostní agenturu. Zaměstnanci byli mimo jiné údajně používáni na nátlakové akce, při nichž zastrašovali konkurenci, která chtěla podnikat v témže oboru ve stejném regionu. Konkurenční subjekty měly po jejich návštěvě především pochopit, že na Pardubicku a Chrudimsku pro ně není místo. Při akcích skupina používala i fyzické násilí. Někteří její členové jsou podezřelí i z loupeže.

Reportáž Erika Knajfla a Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)

Čtyřem hlavním pachatelům se podle detektivů podařilo postupem času nashromáždit značnou sumu peněz, díky kterým si mohli dovolit výstavbu nákladných rodinných domů a nákup rekreačních objektů i automobilů. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových převzal do správy čtyři zajištěné nemovitosti a několik aut. Celková hodnota zajištěného majetku přesahuje 30 milionů korun. Při domovních prohlídkách byly zajištěny legálně i nelegálně držené střelné zbraně, listinný důkazní materiál a zhruba půl milionu korun.