Sazka přispívala miliony plzeňským právům

Praha – Zdá se, že pověst Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni není pošpiněna jen vydáváním falešných magisterských a doktorských titulů. Najevo totiž vyšel další skandál. Nadace Sazka posílala v éře generálního ředitele Aleše Hušáka řadu let miliony korun lidem kolem fakulty. Jednorázové částky v řádu statisíců měly nejprve směřovat na projekty rozvoje vysokoškolského vzdělání, na nákup výpočetní techniky nebo za ně plzeňští profesoři s vazbami na Hušáka sepisovali a vydávali skripta.

Sazka dává podle výročních zpráv nadaci - své dceřiné společnosti - každý rok dva miliony korun. Ta je měla rozdělit tak, aby šly na podporu mladých talentů nebo na vzdělání. Velká část ale putovala rovnou do Plzně. Nejdříve to byly statisíce korun pro spolek Juristic, který začal provozovat veřejný internetový informační a diskusní server studentů a učitelů Západočeské univerzity v Plzni. Nadace Sazka mu vyplácela peníze na honoráře pro autory nebo na nákup výpočetní techniky. Celkem vložila více než 1,2 milionu korun na provoz serveru. Ten je však v současné době nefunkční a poslední příspěvek je na něm z roku 2009.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Nejsou to ale jediné peníze, u kterých není jasné, jak byly využity. Další více než čtyři miliony korun z Nadace Sazka šly na výzkum, na němž se kromě plzeňské fakulty podílela i soukromá Vysoká škola Karlovy Vary, kterou kvůli aféře na plzeňských právech také prověřovala akreditační komise. „Měly mimo jiné podpořit i výchovu odborníků v loterijním právu,“ uvedl pro Aktuálně.cz předseda správní rady Nadace Sazka Milan Jirásek. Na karlovarské vysoké škole byl však projekt ukončen.

Vedení školy neví, co se s penězi stalo

Budoucí vysokoškoláky pomáhá na plzeňské fakultě vychovávat i bývalý generální šéf Sazky Aleš Hušák. Ten, kdo studuje tzv. herní právo, totiž musí povinně číst jeho stejnojmennou knihu. S Hušákem se na ní podílel především bývalý děkan plzeňských práv Milan Kindl, který byl kvůli skandálu s tituly a rychlostudiem sesazen. Dalšími ze spoluautorů jsou pedagogové fakulty a kolegové z katedry správního práva Jiří Rajchl a Květoslav Kramář. Druhý jmenovaný byl vedoucím katedry, ale na tuto funkci rezignoval poté, co někdo nedovoleně manipuloval s jeho disertační prací.

Z Nadace Sazka odešlo i téměř 2,5 milionu korun do sdružení Přátelé právnických studií, se kterým univerzita do roku 2009 spolupracovala. Co se s penězi stalo, vedení vysoké školy neví. „Jelikož tyto dary neevidovala přímo univerzita, neboť příjemcem bylo zmíněné občanské sdružení, nemáme k dispozici ani konkrétní informace, jakým způsobem bylo s dary naloženo,“ řekla mluvčí Západočeské univerzity Kamila Kvapilová. Ruce pryč dává i od dalších sponzorských darů, které putovaly sdružením i lidem, kteří dnes na právnické fakultě pracují.

Vydáno pod