ČMKOS se chce odvolat proti žalobě ministerstva

Praha – Českomoravská konfederace odborových svazů se chce odvolat proti žalobě, kterou na ni podalo ministerstvo financí (MF). Tvrdí, že stávka v dopravě v polovině června byla nezákonná. Odboráři s tím ale nesouhlasí. Ministerstvo navíc mělo podat jediný důkaz nezákonnosti – článek serveru iDnes.cz. To podle odborářů svědčí o neprofesionalitě celé vlády. Žalobu podalo MF také na Odborové sdružení železničářů (OSŽ), to však o ní nemá žádné informace.

MF podalo 8. července u Městského soudu v Praze určovací žalobu jednak vůči ČMKOS a jednak vůči Odborovému sdružení železničářů, sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Informace o tom však do dnešního dne železničním odborům nepřišla. „Nic jsme nedostali, určitě bych se k tomu vyjádřil,“ řekl předseda OSŽ Jaroslav Pejša.

Určovací žaloba, kterou v červenci podalo ministerstvo financí, se týkala stávky v dopravě vyhlášené na 13. června. V tento den se stávka nakonec nekonala, protože ji Městský soud v Praze předběžným opatřením vydaným 10. června zakázal. Odbory ji proto přeložily na 16. června. Podle soudu nebyla ohlášena včas, tedy tři pracovní dny předem, jak předpokládá zákon o kolektivním vyjednávání. Rozhodnutí o předběžném opatření přitom odborům soud předal přímo před jednáním, které odboráři měli mít s vládou v sobotu 11. června. „My jsme to považovali za podraz,“ řekl dnes na tiskové konferenci Zavadil.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS, o Miroslavu Kalouskovi:

„Když můj soused něco udělá a žalobu dostanu já, tak to přece může udělat jenom blbec.“

„Prvním stupněm hlouposti je nevědomost. Já si myslím, že tím prvním stupněm ministr Kalousek trpí. Neorganizovali jsme jako ČMKOS tuto akci.“

„V českém právním řádu je právo na stávku vymezeno pouze okrajově a žalobce cítí potřebu, aby byly aspoň judikaturně vymezeny hranice zákonnosti stávky,“ uvádí ministerstvo. Důvodem je podle něj i to, že si vyhlášení stávky vyžádalo značné náklady spojené s přípravou prostředků na odvrácení negativních dopadů stávky. Pokud byla vyhlášená stávka nezákonná, může být podle ministerstva dán prostor pro uplatnění náhrady škody. Samotné ústavní právo na stávku přitom podle textu žaloby neznamená, že by toto právo šlo vykonávat bez jakýchkoliv hranic. Mezi důvody, proč považuje ministerstvo stávku za nezákonnou, je podle něj nejasnost v osobě svolavatele, tedy osoby, která odpovídá za zákonnost jejího svolání a je zodpovědná za případné škody.

Vláda nedávno avizovala, že hodlá změnit právní úpravu stávek, aby do budoucna podobné situace nevznikaly. Tento týden se na ministerstvu práce a sociálních věcí sešli vládní úředníci, odbory i lidé z akademické sféry, aby prodebatovali možnosti úprav týkajících se stávek mimo oblast kolektivního vyjednávání. K ničemu však zatím nedospěli. Vyžádali si pouze analýzu, která by se na problém zaměřila z hlediska mezinárodněprávních závazků ČR.

Reportáž o jednání ČMKOS (zdroj: ČT24)