Lessy prověří vyšetřování skupiny Delta

Brno - Policejní prezident Petr Lessy nechá znovu prověřit interní vyšetřování činnosti skupiny policistů z Brna (tzv. Delta tým), kteří se údajně dopouštěli bezdůvodného násilí a ponižovali zadržené. Lessy to oznámil poté, co Česká televize v minulých dnech zveřejnila fotografie ze zásahů a další podrobnosti o skupině, jež údajně sympatizovala s ultrapravicí.

„Uvedené informace jsou natolik závažné, že se policejní prezident rozhodl celou věc prověřit prostřednictvím pracovníků úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia. V případě, že bude zjištěno konkrétní pochybení, je policejní prezident připraven přijmout kázeňská či personální opatření,“ uvedla mluvčí prezidia Pavla Kopecká v deníku Právo.

Elitní jednotka vyjížděla zejména k násilné trestné činnosti. Policisté při svých akcích fotografovali zatýkané ležící s rukama za zády, navíc prý jednali přehnaně tvrdě, vyloučen prý není ani neonacistický podtext. Vyšetřování policejní inspekce trvalo 1,5 roku. Šíření neonacismu se prý neprokázalo. Fotografie údajně sice mohou dokumentovat překračování pravomocí a násilí, ale chybí věrohodní svědci.

V celém Delta týmu padl jediný kázeňský trest. Nový šéf jihomoravské policie Tomáš Kužel uložil jednomu policistovi srážku z platu. Víc prý udělat nemohl, protože vypršela zákonná lhůta. Z šestičlenného týmu dosud pracují u policie dva muži, a to v zásahové jednotce ve Zlínském kraji. Podle náměstka tamější policie Jaroslava Vaňka pracují dobře, patří dokonce k nejlepším.

Policista, který ukopal Vietnamce

Členem takzvaného Delta týmu sympatizujícího s ultrapravicí byl například Josef Srnský, jenž v lednu 2009 při zatýkání v jednom z bytů v brněnské Körnerově ulici kopal a bil Vietnamce. Napadený, který byl podezřelý z prodeje drog, později zemřel na protržení sleziny.

Srnský dostal desetiletý trest a už je ve vězení, dva kolegové, kteří útoku přihlíželi, na pravomocný verdikt ještě čekají. Proti Srnskému a jeho kolegům existuje jen málo přímých důkazů. Podle Práva se v posledních dnech navíc přihlásil policii další svědek, jenž žádné bití ani násilí ze strany policistů neviděl.