AIDS je zpět. Za 3 roky 500 nakažených

Praha – V Česku výrazně vzrůstá počet lidí nakažených HIV a momentálně jich je víc než 1600. Za poslední tři roky přibylo pět set případů, v počátcích šíření této nemoci přitom stejného čísla dosáhlo Česko za let šestnáct. Podle odborných odhadů se dnes virem nakazí jeden Čech denně. Svůj podíl na výrazném nárůstu nakažených má i skutečnost, že více než třetina Čechů nepoužívá při sexu s náhodným partnerem kondom.

Jen za poslední tři měsíce v Česku přibylo 45 případů lidí nakažených virem HIV, k nejvýraznějšímu nárůstu došlo v květnu, kdy lékaři začali evidovat 21 nových nemocných. Číslo je přitom pravděpodobně ještě vyšší, o řadě nemocných lékaři nemusejí vědět.

„Interval se velice zkracuje a tempo růstu je čím dál strmější,“ upozornil Lukáš Sapík ze společnosti Art for Life. „Čísla nám ukazují, že zatímco prvních 500 infikovaných virem HIV v Česku bylo za šestnáct let, tak druhou pětistovku jsme stihli za sedm let a třetí pětistovka nám trvala jenom tři roky.“

Mýtus o nemoci homosexuálů se zvolna vyvrací

Aktuální čísla také vyvracejí mýtus o tom, že AIDS je nemocí homosexuálů, prostitutek a narkomanů. „Statistiky, které dlouhodobě sleduje Státní zdravotní ústav, vypovídají o tom, že celá třetina HIV pozitivních se nakazila při heterosexuálním pohlavním styku,“ doplňuje Sapík.

Lidí nakažených při pohlavním styku se stejným pohlavím je v tuto chvíli v Česku 941, heterosexuální styk nakazil 457 osob. Z infikované injekční jehly onemocnělo 130 lidí.

Podle informací Mladé fronty Dnes je specifickým tuzemským fenoménem, že nemoc postihuje spořádané občany. Třiasedmdesát žen se o tom, že jsou nakažené, dozvědělo při testech v těhotenství. Jen pět z nich jsou narkomanky a nakazily se injekční stříkačkou. Těm ostatním se virus do těla dostal při sexu s partnerem.

  • Nové případy nakažení HIV autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2753/275203.jpg
  • HIV pozitivní pacienti podle způsobu nakažení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2753/275204.jpg
  • HIV pozitivní pacienti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2753/275205.jpg

V Česku bylo od roku 1986 do letošního června zjištěno 1602 HIV pozitivních, z nich 330 onemocnělo AIDS, zemřelo jich 174. Nakažených je podle odborných odhadů až trojnásobek. Většina nakažených to neví, neboť infekce se většinou odhalí až při náhodném vyšetření pro jinou zdravotní obtíž. Podle lékaře Davida Jilicha z AIDS centra Fakultní nemocnice Bulovka je nejvíc případů HIV pozitivity mezi dívkami od 20 do 24 let a mezi muži od 25 do 29 let.

Češi nepoužívají kondomy

Podle odborníků je na vině to, že se v Česku o rizicích AIDS přestalo hlasitě mluvit, a lidé tak žijí v nebezpečné iluzi bezpečí. „Od 90. let, kdy se v Česku odehrála výraznější celostátní kampaň Víš, s kým spíš, žádná další preventivní a širší kampaň neproběhla,“ upozornil Sapík. „Vezměte si, že dnes víme hlavně o lidech, které ještě zasáhla osvěta v počátcích devadesátých let. Ale pak se o nebezpečí přestalo mluvit,“ dodává s tím, že o osvětu ztrácejí zájem i školy; o besedy na téma AIDS není zájem.

Malá informovanost v kombinaci se zdáním jistoty pak pravděpodobně vede k tomu, že kondom při náhodném sexu nepoužívá 33,3 procenta mužů a 34,4 procenta žen. Vyplývá to z průzkumu, který udělalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) pro občanské sdružení Art for Life.

Sdružení Art for Life proto chystá v listopadu kromě tradičních výstav, koncertů, autorských čtení a dalších kulturních akcí osvětovou kampaň k problematice HIV/AIDS. „Prevence v oblasti AIDS je v Česku dost nevýrazná. Stát na ni vynakládá jen malé prostředky ve srovnání s tím, kolik ročně vydá na léčbu a následnou péči o HIV pozitivní a nemocné AIDS,“ uvedl předseda sdružení Martin Kámen.

Rozhovor s Lukášem Sapíkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod