Aktivisté na Šumavě dřevaře nenašli, stromy se kácí dál

Modrava (Klatovsko) - Zhruba sedmdesát ekologických aktivistů dnes už šestým dnem blokuje na Šumavě těžbu stromů napadených kůrovcem. Tvrdí, že se dnes na Modravě netěží. Podle správy parku ale těžba pokračuje, i když s méně lidmi. Dřevorubci pracují ve dvoučlenných skupinkách, takže prý nejsou slyšet. Také se kvůli většímu náporu turistů přesunuli hlouběji do lesa. Potvrdil to vedoucí územního pracoviště NPŠ na Modravě Jan Bečvář.

Zatímco v pátek bylo v oblasti asi 70 dřevorubců, dnes tak desetina. Správa NPŠ proto odhaduje, že dnes vytěží tak 100 smrků. „Tím zachráníme 600 až 800 zdravých stromů, nálety kůrovce jsou nyní velmi silné,“ vysvětlil Bečvář. Podobnou strategii menších skupin dřevorubců a jejich přesunů zvolí zřejmě Správa NPŠ i v neděli.

„Ze dvou lokalit, Černohorské nádrže i Na Ztraceném, už dřevorubci odjeli. Prověřujeme další místa. Pokud je objevíme někde jinde, začneme tam ihned s blokádou,“ uvedl mluvčí blokády Vratislav Vozník. V okolí Modravy je dnes podle něj 72 aktivistů, další dvě auta mají přijet, ale někteří účastníci místo opustí. Na rozdíl od pátku dnes podle mluvčího použijí řetězy a trubky na přivazování ke stromům a do korun se chystají vylézt také lezci.

Místo kácení
Zdroj: ČT24

„Podpořit nás přijedou také senátor Krejča (Miroslav, ČSSD) a poslanec Böhnisch (Robin, ČSSD). Nejprve se setkají s námi a Jaromírem Bláhou (Hnutí Duha) a lesníkem a bývalým zaměstnancem parku Petrem Ješátkem u penzionu U Korýtka na Filipově Huti. Poté vyrazí na místa, kde se v minulých dnech kácelo,“ uvedl Vozník. Podle něj je nyní v oblasti zataženo, ale neprší. Naopak v pátek večer i v noci na dnešek pršelo, terén na těžebních stanovištích je podmáčený a pohyb je tam složitější.

Dřevorubci se přesunují a těží i nadále

„Dřevorubci těží dále, pouze jsme je přesunuli na jiná místa a nějakou dobu bude trvat, než je aktivisté najdou. Zvolili jsme jinou taktiku, která souvisí také s tím, že tu bude o víkendu hodně turistů. Pracovníci jsou více uvnitř lesa, aby nebyli tak na očích,“ řekl Bečvář. Správa NPŠ je dále připravena v případě problémů s aktivisty přesouvat party dřevorubců, s nimiž je podle Bečváře strategie domluvená. Dělníků je dnes na těžebních místech méně, dvě party například nevyjely kvůli tomu, že u nich doma pršelo. Navíc si musejí také odpočinout, dodal Bečvář.

V minulých dvou dnech dřevorubci pokáceli a odkornili, na rozdíl od pondělka, úterka a středy, více stromů, než plánovali. „Aktivisté práci ve čtvrtek a v pátek nezpomalovali,“ řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek. K dnešnímu dni je podle něj pokáceno více než 1500 stromů a odkorněno nastojato přes 500 kmenů. Lesníci parku stromy během týdne průběžně doznačují.