Chorvati zadržují stále více Čechů kvůli drogám

Praha – Od začátku léta přibylo Čechů zadržených na chorvatských hranicích kvůli drogám. Jen během června šlo o pětadvacet lidí. Za celý loňský rok přitom úřady evidovaly jen dva takové případy. Ministerstvo zahraničí české turisty varuje, protože v Chorvatsku je trestné i držení malého množství lehké drogy.

Každý, kdo letos míří na dovolenou do oblíbeného cíle českých turistů, musí počítat s důkladnou prohlídkou. „My už máme několik desítek nahlášených případů, kdy bylo u českých turistů objeveno malé množství lehké drogy pro osobní potřebu,“ podotkl český konzul ve Splitu Pavel Bednář. V Chorvatsku přitom platí ohledně držení drog nulová tolerance, to se týká i osobní potřeby.

Kouření marihuany
Zdroj: ČT24

Pokuta činí většinou 300 eur. V Česku je marihuana oblíbená, hlavně u mladých Čechů do šestadvaceti let. Ti dokonce patří mezi největší konzumenty v Evropě. O přísnějších kontrolách na chorvatských hranicích diskutují Češi také na cestovatelských serverech. Chorvati přitom zakázané látky u cizinců nehledají jen na hranicích, s kontrolami musí turisti počítat i přímo na území Chorvatska.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)