Cizinci se poperou s češtinou

Praha - Milovníci české kultury a jazyka ze 45 zemí světa přijeli na několik týdnů do Prahy. V české metropoli dnes začala Letní škola slovanských studií. Výuku češtiny pro cizince, která je spojena s výlety a přednáškami o české hudbě, literatuře a historii, pořádá Ústav bohemistických studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy už 55. rokem. Podle organizátorů má akce v zahraničí dobré jméno, o čemž svědčí i nápor zájemců. Letos se budou studenti školit do 25. srpna.

Na letní školu se každoročně sjíždějí hlavně vysokoškolští studenti, učitelé, ale také překladatelé či novináři, kteří se zajímají o českou kulturu a společnost. Přijet se do Prahy na léto učit česky přitom mohou i úplní začátečníci, kurzy se otevírají ve čtyřech úrovních obtížnosti. „Účastníci se obměňují, nejpočetnější skupinou jsou Němci,“ říká ředitel Letní školy slovanských studií Jiří Hlasil.

Za češtinou do Prahy ale stále častěji jezdí také studenti z asijského kontinentu, letos překvapivě i z jižní Ameriky a daleké Austrálie. „Při výuce začátečníků a mírně pokročilých se jako zprostředkující jazyk používá angličtina, němčina, francouzština a ruština, eventuálně španělština. Pro středně pokročilé a pokročilé účastníky jsou připraveny specializované semináře z českých reálií, české literatury a kultury a konverzační semináře,“ uvedli organizátoři.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

„Nemůžeme čekat zázraky od studenta, který přijede a neumí vůbec nic, ale ta výuka je koncipována tak, aby až bude odjíždět, měl jazykové znalosti na úrovni A1,“ podotýká Hlasil. Mezi přednášejícími budou kromě vyučujících z Univerzity Karlovy také odborníci z Ústavu pro jazyk český a Ústavu pro českou literaturu, ale i z Pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nebo Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Studenti nebudou jen sedět v lavicích

Studenty čeká v rámci doprovodného programu také přijetí u pražského primátora, koncerty, exkurze a výlety na zajímavá místa spjatá s českou historií, například na hrady a zámky, do Mariánských Lázní nebo do Dvořákovy Vysoké. „V tomto jubilejním roce se bude rovněž pod záštitou rektora Univerzity Karlovy v rámci celofakultních aktivit nazvaných Rok svobody slova konat ve dnech 15. až 20. srpna 2011 VI. mezinárodní sympozium o češtině jako cizím jazyku,“ dodali pořadatelé letní školy.

Studijní maraton byl dnes zahájen slavnostím proslovem a hudbou. Ve velké aule Karolina zasednou úspěšní studenti opět 25. srpna, kdy už jako absolventi za své čtyřtýdenní snažení převezmou zasloužené diplomy.