Sklady u dálnic zabírají nejkvalitnější půdu

Praha - Obrovské sklady a logistická centra kolem dálnice D1 zabírají zemědělsky nejcennější půdu. Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy spočítali, že dvě třetiny téhle zástavby musely získat speciální výjimky. Čerstvý výzkum poukazuje na to, že nejúrodnější půda je jen málo chráněna. Ministerstvo životního prostředí říká, že po skokovém zdražení poplatků pro povolení zastavět takové pozemky se situace zlepší.

Kolem dálnice D1 z Prahy do Brna je přes pět set hektarů zastavěné plochy. Z toho 327 hektarů jsou zemědělsky ty nejcennější půdy. „Jsou půdy, na kterých jsou největší výnosy. Mají největší hodnotu. Opravdu jsou to půdy, které bychom měli šetřit pro budoucnost,“ vysvětlil náměstek ředitele Výzkumného ústavu Ivan Novotný.

Navíc čtvrtina staveb stojí v pásmu nejpřísněji chráněných půd. Výjimky se mají udělovat jen pro záměry související s obnovou ekologické stability krajiny nebo pro důležitou silnici, železnici a třeba elektrické vedení. Dalších čtyřicet procent půdy se mohlo zastavět také jen podmíněně. „Svědčí to o nedostatečné ochraně zemědělského půdního fondu podle zákona o zemědělském půdním fondu, o silné lobby developerů a síle jejich finančního kapitálu. Diskutovat by se dalo i o korupci na příslušných úřadech,“ podotkl spoluautor výzkumu Petr Havel.

Někdy rozhoduje ministerstvo, někdy kraje

U největších staveb rozhoduje ministerstvo životního prostředí, u menších pak kraje. Například Středočeský kraj se odvolává na své předchůdce, tedy okresní úřady. Ministerstvo ujišťuje, že se situace zlepší - zábor půdy podražil. „Od prvního ledna došlo ke skokovému zdražení poplatků za vynětí ze zemědělského půdního fondu. U nejkvalitnějšího typu půd je to skoro jedenáctinásobek,“ informovala mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Největší haly jsou u obce Všechromy, kousek od Prahy. Mají kolem pěti hektarů, každá z nich je tak pětkrát větší než Staroměstské náměstí. Podle speciální mapy stojí haly u Všechrom na druhém nejcennějším typu půdy. Haly v Modleticích stojí dokonce na nejpřísněji chráněném druhu.

Vydáno pod