Zákon má zpřísnit pravidla ve směnárnách

Praha – Asociace cestovních kanceláří a Česká národní banka připravují zákon, který by měl zpřísnit pravidla ve směnárnách. Na jejich praktiky si už řadu let stěžují zahraniční návštěvníci metropole a před podvody při směně peněz varují i turistické průvodce. Českých 0 procent totiž může ve skutečnosti znamenat i osmdesátiprocentní srážku. Klamáním ve směnárnách i neurvalým chováním jejich personálu je Praha už proslulá.

Praktiky jednotlivých poboček v centru Prahy kontrolovala i městská policie. Výsledkem je, že ze 73 prověřovaných míst nabízí více než polovina dvojí kurz. Ten kolem 24 korun platí ale jen pro výměnu nad tisíc eur, kurs pro běžné transakce je výrazně snížený. „Dejte si pozor na malé směnárny. Mnohé z nich nabízejí nula procent poplatku a nejasnými informacemi na tabulích maskují velmi špatný kurs,“ varuje portál Prague Experience.

Pokud se turista výrazně nehlásí o svá práva, má smůlu. Podle stávající vyhlášky by sice měl dopředu dostat informace o výši protihodnoty, to ale mnozí směnárníci nedělají. „Směnárna má povinnost před směnou říci klientovi všechny podmínky k tomu, aby tu směnu mohl uskutečnit. Pokud to neudělá, tak klient může ustoupit,“ doplňuje Tomáš Zimmermann z ČNB.

Reportáž Lenky Davidové a Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Většinu ze stížností, které Česká národní banka řešila, ale vyhodnotila jako neoprávněné, vyhláška totiž jasně neříká, jak by měl směnárník zákazníka informovat. To by měla napravit plánovaná změna zákona. „Společně s ČNB jsme připravili novelu devizového zákona, která by měla ještě letošní rok jít do Parlamentu,“ potvzuje Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří.

Návrh chce omezit prostor pro triky směnárníků, počítá třeba s tím, že musí dopředu vytisknout list s nabízenou částkou a dát ho zákazníkovi podepsat. Až potom budou moci vyplatit peníze.