Torza německých Messerschmittů jsou v Deštné

České Budějovice - Letecký poklad, nalezený letos v dubnu u Českých Budějovic, opustil přísně střežený úkryt. Torza proudových Messerschmittů, které patřily k tzv. hitlerovým zázračným zbraním, zamířila do muzea v Deštné. Cesta probíhala ve vší tajnosti kvůli ochraně cenného nálezu. V muzeu projdou stroje zhruba roční konzervací. Nález považují historici za jeden z nejvýznamnějších od konce války. V úkrytu byly motory, kusy křídel a kryty trupů. Po konzervaci by se měly objevit v hale českobudějovického letiště.

Po 66 letech se podařilo najít díly proudové stíhačky Messerschmitt 262. Z desetimetrového trupu se zachovaly části pláště. Funkční je i příďový zatahovací podvozek. Motory mají dokonce štítky i výrobní čísla.

„Motor má dokonce výrobní číslo 003, to znamená, že to je třetí motor vyrobený svého druhu,“ uvedl zástupce provozovatele muzea Vladislav Burian. Další díly se ale rozpadají. „Budeme mít dost práce s tím, abychom zachránili z těchto exponátů alespoň to podstatné,“ řekl vedoucí Leteckého muzea v Deštné Michael Šafránek.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Třímetrový motor správci muzea nastěhovali přímo do expozice a tady na něm budou pracovat. Podle konzervátora Tomáše Fedry se bude muset zastavit kyselost nějakým sodným roztokem. Konzervace potvá minimálně rok a vyžádá si 200 tisíc korun.

Po Messerschmittech se pátralo od konce války. Nacisté měli na Českobudějovicku tajnou továrnu na výrobu těchto letounů. Za přelomovým objevem byla náhoda. U obce Homole je objevil v dubnu traktorista, který upravoval terén, najednou se pod ním začala propadat zem. Přivolaní odborníci okamžitě poznali, že jde o válečné stroje.

Messerchmitty patřily k prvním proudovým letounům v historii letectví a staly se předobrazem pro rozvoj proudových letadel především v USA a SSSR.

Hitler jim říkal zázračné zbraně. Spolu s dalšími realistickými i zcela nesmyslnými projekty měly stíhačky typu Schwalbe, tedy Vlaštovka, zastavit spojenecké bombardování hroutícího se Německa. Proudové stíhačky se v létě 1944 osvědčily. Pro nacisty ale příliš pozdě.