Voda na Liberecku klesá, srážky se přesouvají na východ

Liberec - Po vytrvalých deštích se zvedly hladiny některých řek v Libereckém kraji. Od dnešní noci platil třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, na Smědé ve Višňové v Předláncích. Dosud ale voda nenapáchala větší škody. Dvě hodiny po poledni už na ní byl ale jen druhý stupeň a v podvečer řeka klesla na stupeň první. Na dalších třech místech v kraji toky dosáhly prvního stupně povodňové aktivity, dopoledne ale klesly a bdělost platila už jen na Řasnici ve Frýdlantě. Povodňová pohotovost v Libereckém kraji platila do dnešních 18:00 hodin. Dnes srážky zasáhly východ ČR a zvednou hladiny toků v Beskydech.

Smědá v Předláncích dosáhla třetího stupně dnes hodinu po půlnoci, kdy tam vodohospodáři naměřili 244 centimetrů. Po sedmé hodině ranní byla její hladina o dvaadvacet centimetrů výše, ale stagnuje. „Vypadá to, že se voda udrží v korytě. Horší to bude s psychikou lidí, když se to po týdnu opakuje,“ říká starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Dvě hodiny po poledni už byl na Smědé jen druhý stupeň a v podvečer řeka klesla na stupeň první. 

Výstraha ČHMÚ na povodňovou pohotovost v Libereckém kraji platila do dnešních 18 hodin. Ve Zlínském a Moravskoslezském kraji zároveň platí do zítřka výstraha před vydatným deštěm. Podle hydrometeorologů by mělo v noci v těchto krajích zase pršet, řeky by se ale měly udržet v korytech. „Od nedělního večera do pondělního poledne naprší v této oblasti 20 až 40 milimetrů srážek,“ uvedli pracovníci ČHMÚ. Podle nich by srážky mohly zvednout zejména hladiny toků odvodňujících Beskydy. Pokud by napršelo více než 40 milimetrů, mohly by první stupeň povodňové aktivity překročit toky v povodí Olše a Ostravice.

Na začátku srpna se do Česka vrátí letní počasí

Po chladném a deštivém závěru července slibuje začátek srpna příjemné a teplé letní počasí. Přibližně od příštího víkendu však přijde ochlazení s bouřkami a deštěm. Závěr prázdnin by měl být slunečný, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle odborníků bude srpen teplotně průměrný a srážkově nadprůměrný.

Od pondělí do pátku bude převládat polojasné počasí jen s ojedinělými přeháňkami. Mělo by se oteplit, pravděpodobně však nepůjde o úmorná vedra. Teploty by se měly pohybovat mezi 21 až27 stupni Celsia, nejnižší noční dosáhnou 15 až 9 stupňů. Už příští víkend se však do Česka vrátí nestálé počasí s bouřkami, častými přeháňkami a postupným ochlazováním. Toto počasí vydrží přibližně týden, rtuť teploměru přes den vystoupí nejvýše na 23 stupňů Celsia.

Uprostřed měsíce začnou pozvolna opět převažovat slunečné dny, denní teploty by se měly pohybovat mezi 18 až 24 stupni, postupně dosáhnou 28 stupňů. Slunečný a teplý by měl být také závěr prázdnin. Ve třetí srpnové dekádě bude převládat hezké letní počasí jen s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami, zejména v odpoledních hodinách. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 22 až 28 stupňů, nejnižší noční klesnou na 14 až osm stupňů Celsia. Ke konci dekády však bude přibývat kupovitá oblačnost a místy se budou vyskytovat srážky bouřkového charakteru, uvedl ČHMÚ.