Turisty ve Španělsku napadají tamní gangy

Praha - Zahraniční turisty ve Španělsku stále častěji ohrožují organizované gangy. Loupežná přepadení a krádeže kapsářů řeší denně i české velvyslanectví v Madridu. Zastávka na odpočívadle nedaleko španělských hranic se stala před několika dny osudnou i manželům Landovým z Liberce. Šli si jen koupit kávu, když jim někdo prořízl gumu u auta. Manželé Landovi si toho ale nevšimli a vydali se dál na cestu. Po dvaceti kilometrech, kdy začali mít problémy, je zastavil vůz plný Španělů.

„Manžela drželi u kola, na mě řvali. Přesně věděli, co mají vzít, byla to minuta,“ řekla Olga Landová. Landovi tak přišli o doklady, peníze a telefony. Pak ale přišel další šok, se španělskou policií. Jedni totiž odmítli přijet, druzí se zase vymlouvali na dopolední siestu. Další sice protokol sepsali, ale špatně.

Stává se totiž, že tamní policisté použijí pro některé případy stejný formulář a mění na nich jen jména okradených turistů. V protokolech jsou pak chyby v datu narození, v čísle značky auta nebo v místě přepadení. To pak komplikuje jednání s pojišťovnami. „Někteří policisté odmítají překladatele, dělají chyby, proto by turisté neměli podepisovat nic, s čím nesouhlasí,“ vysvětlil vedoucí konzulárního úseku Velvyslanectví ČR v Madridu Jindřich Kubovský.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Vzhledem k vysokému počtu okradených turistů varuje lidi české velvyslanectví v Madridu na svých stránkách. A to před falešnými odtahovými službami, pouličními prodavači nebo loupežnými gangy. Španělé o vysoké kriminalitě vědí. Proto letos začali s programem, který počítá s více policisty v ulicích. Jenže čeští turisté se bojí, že pokud se budou chovat tak jako jejich současní kolegové, nic se nezmění.

Vydáno pod