Na řidiče čekají na silnicích nová pravidla

Praha – Platit začíná dlouho připravovaná novela silničního zákona, která přináší pro řidiče hned několik novinek, a to hlavně v bodovém systému. Zavádí ale také zcela nová pravidla. Za mírné překročení rychlosti nebo malou hladinu alkoholu v krvi řidiči nově nezískají žádný trestný bod. Pokutě se ale ani v jednom případě nevyhnou. Daleko častěji řidiči obléknou reflexní vestu, policisté také budou moci kdykoliv nařídit i okamžitou návštěvu technické kontroly.

Právě na bodovém systému se novela silničního zákona podepsala nejvíc. Úplně ruší jednobodové tresty, další přečísluje. Například za nebezpečné předjíždění může řidič získat pět bodů namísto současných tří, naopak telefonování za jízdy ho dřív stálo body tři a teď pouze dva.

„V bodovém systému zůstaly přestupky, které mají dopad na bezpečnost silničního provozu,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Malé množství alkoholu pod 0,3 promile je tak sice bez bodů, vysoká hladina ale až za sedm. „Do 0,3 nebudou připisovány body, nicméně v praxi se jedná prakticky o zanedbatelné procento případů. Ve většině případů do hodnoty 0,24 tyto přestupky policie odkládá na základě stanoviska ministerstva zdravotnictví, kdy do hodnoty 0,2 nelze jednoznačně prokázat ovlivnění,“ doplnil Tržil.

Více trestných bodů vám mohou policisté připsat, i pokud vyjedete nepřipoutaní, ještě vyšší trest vám hrozí, pokud pásy nepřipnete ani dítěti.

Změny v bodovém systému
Zdroj: ČT24

I když se hříšník dopustí několika přestupků a je to v období maximálně do tří měsíců, body ztratí vždy jen za ten nejvážnější z nich. Sami řidiči se ale v bodové matematice, zvláště v případě bezpečnostních pásů, často nevyznají ani teď.

Změny v bodovém systému
Zdroj: ČT24

Bezpečnostní experti zpřísnění postihu za nepřipoutání vítají. Zvláště spolujezdci na zadních sedadlech totiž mnohdy pásy ignorují. Poměrně rozšířený mýtus, že je vzadu bezpečněji, totiž rozhodně neplatí. „Člověk, který sedí vzadu nepřipoután, je při nárazu vymrštěn velkou silou a přímo ohrožuje osoby, které sedí vepředu,“ řekl koordinátor BESIPu Václav Kovář.

Další změny v silničním provozu
Zdroj: ČT24

Řidiče čekají i zbrusu nová pravidla. Častěji si budou muset oblékat reflexní vesty. Policisté také budou moci kdykoliv nařídit okamžitou technickou kontrolu. „Toto ustanovení ještě v praxi použito nebude. Otázka odesílání na technickou kontrolu bude ještě řešena v rámci dalších legislativních kroků, které je s tím potřeba vyřešit,“ dodal Tržil. Na pozoru by se měli mít i účastníci takzvaných tajných závodů, policie jim může auto až na dva dny zabavit.

Obce a obecní policie se zase se začátkem platnosti novely silničního zákona dočkaly možnosti měřit rychlost bez umístění upozorňujících značek. Ačkoli ministerstvo dopravy doporučilo radnicím, aby nechaly přenosné značky v ulicích jako preventivní opatření, tuto výzvu vyslyšelo jenom málo z nich. Například ve Cvikově na Českolipsku tvrdili, že měření s cedulemi nemělo smysl. Z hlediska městské pokladny tomu tak bylo – řidiči totiž v měřeném úseku skutečně jezdili pomalu a opatrně. „Za cedulí mohli jezdit, jak chtěli,“ namítl ovšem velitel městské policie Jaroslav Máslík.

Většinou se města a obce snaží značek zbavit. Královéhradecký magistrát z tabulí sundá polep s radarem a bude je využívat k výchově na dopravních hřištích. Praha hodlá prodat kovové značky do šrotu, několik si jich ale nechá – u kamer namontovaných na sloupech. Chrudimská radnice zase chce značky vrátit. „Máme dvě sady. Ty se nepoužily, takže jednáme s firmou, která nám je dodala, o odkoupení zpět,“ řekl vrchní strážník Josef Kudrnka. Pardubice nebo Liberec podobný problém nemají – značky s radarem nepořizovaly a v době, kdy bylo jejich umisťování povinné, rychlost neměřily.

Ačkoli obecní policie už nemají povinnost řidiče na měření rychlosti upozorňovat, místa, kde operují, musí nadále schvalovat státní policie. Nemělo by proto docházet k měření na nesmyslných místech s cílem naplnit městskou pokladnu – právě v reakci na podobné akce obecních policií poslanci s cedulemi před třemi lety přišli.