Vysočina je ode dneška Kraj Vysočina

Jihlava – Vysočina jako správní region ode dneška mění název na Kraj Vysočina. Účinnosti totiž nabývá novela ústavního zákona o vyšších územních samosprávných celcích. Změna má odstranit potíže kraje s používáním názvu při komunikaci s úřady veřejné správy a při uzavírání smluv. Náklady dosáhnou maximálně 100 000 korun.

„Náklady zahrnují víceméně jen změny razítek používaných krajským úřadem a organizacemi jím zřizovanými. Například tabule na školách a dalších organizacích používají název Kraj Vysočina už dávno,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný. Název Kraj Vysočina obsahuje také logo kraje a všechny písemnosti. Novela tak podle Novotného pouze uvede zákon do souladu s praxí.

Název Kraj Vysočina se podle Novotného obecně vžil, používal se na většině materiálů, nebyl však v souladu s oficiálním názvem daným ústavním zákonem. „V běžné praxi to ani tak nevadilo, velké problémy při komunikaci však nastávaly hlavně při užívání datových schránek,“ uvedl Novotný.

Novelu zákona předložili krajští zastupitelé. Vysočina jako jediná z českých a moravských regionů zatím neměla v názvu slovo kraj. Problematické proto bylo podle navrhovatelů i oficiální pojmenování orgánů kraje, tedy hejtmana, zastupitelstva, rady i krajského úřadu. Název kraje bylo možné snadno zaměnit s názvy řady firem a obchodních značek.