Ředitel FN Olomouc obžalován kvůli veřejným zakázkám

Olomouc – Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Radomír Maráček se bude kvůli veřejným zakázkám zodpovídat u soudu ze tří trestných činů. Státní zástupce dnes podal obžalobu kvůli tomu, že měl Maráček připravit olomouckou nemocnici o sedm milionů korun. Maráčkovi hrozí až osm let vězení, ministerstvo zdravotnictví však prozatím o jeho odvolání neuvažuje.

Šéf olomoucké fakultní nemocnice je obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Policisté manažera stíhají od letošního února. V červenci podali návrh na jeho obžalobu, naopak Maráčkův obhájce požadoval zproštění. Podle Maráčkova obhájce však nejsou pro stíhání důvody. Vyšetřovatel prý flagrantně pochybil.

Ředitel údajně uzavíral pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů, u zakázek za desítky milionů korun nezveřejnil výzvy k podání nabídek s tím, že jde o modernizaci. Nemocnice ale nakupovala nové přístroje. Zákon údajně ředitel obešel i při uzavírání smluv na audity a poradenství.

Maráček zůstává ve funkci, čerpá ale neplacené volno a nemocnici řídí statutární zástupce. „O podání obžaloby nemáme oficiální informace. Nicméně věříme, že podezření se prokážou jako lichá,“ uvedl mluvčí nemocnice Egon Havrlant. Maráček je nyní v zahraničí a vyjádřil se pouze prostřednictvím SMS. Obžalobu však ve zprávě nekomentoval a místo toho odkázal novináře na svého obhájce.

Martin Blaško, právní zástupce Maráčka:

„Vždy, když se v obhajobě podařilo některé rozhodující skutečnosti vyvrátit, tak se okamžitě ze strany orgánů činných v trestním řízení hledal způsob, jak konstrukci obvinění udržet.“

Když letos v únoru policie ředitele Maráčka obvinila, nemocnice i ministerstvo se za něj postavily. „Věříme, že obvinění se ukážou jako lichá a že pro ředitele Maráčka i pro nemocnici vše dopadne dobře,“ řekl tehdy Havrlant. Maráčka se před půl rokem zastalo také ministerstvo, které vyzdvihlo jeho manažerské schopnosti. „Pan ředitel tu nemocnici, která byla v poměrně hluboké ztrátě, dokázal vytáhnout k zisku. Dokázal tu nemocnici dobře změnit a my v tuto chvíli ctíme presumpci neviny,“ komentoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)