Vláda posune věkovou hranici matek pro umělé oplodnění

Praha – Vláda chystá od příštího roku zákon, který zavádí novou věkovou hranici pro umělé oplodnění. Třeba pětapadesátiletá žena by se tak mohla stát matkou a z mateřské dovolené přejít rovnou do důchodu. Pokud by ale taková žena chtěla třeba adoptovat kojence, kvůli svému věku by rozhodně neuspěla. Věkové hranice matek si dosud stanovovala samotná centra asistované reprodukce. A to hlavně podle toho, jak si lékaři vykládali pojem „v plodném věku ženy“, maximální hranice proto byla padesát let. Teď se má posunout o pět let dál.

„Tento limit byl stanoven konsensuálně. Na jednu stranu tu byl požadavek genetiků, aby to bylo kolem padesáti let, na druhou stranu, aby to nebylo vůbec,“ podotkl vedoucí Centra asistované reprodukce v Brně Pavel Ventruba. V Česku se ze zkumavky ročně narodí téměř 4 000 dětí. Ve skoro pěti procentech je jejich matkám víc než 40. Takové ženy jsou vesměs odkázány už jen na darovaná vajíčka.

Pokud by ale žena ve vyšším věku chtěla třeba adoptovat dítě, s miminkem rozhodně počítat nemůže. „Ve věku 55 let je to vyloučené. Čím vyšší věk pro žadatele, tím menší pravděpodobnost, že dostane malé dítě,“ podotkl Miloslav Macela z odboru rodiny a dávkových systémů. Tedy čím starší matka, tím starší dítě. Nejvhodnější věkový rozdíl pro osvojení je podle českých norem 25 až 35 let.

Zatímco s vysoko nastavenou hranicí pro asistovanou reprodukci lékaři souhlasí, nelíbí se jim, že k umělému oplodnění by mohl pár doporučit jen ženin gynekolog. Lékařské statistiky z posledních let ukazují, že muži i ženy jsou na tom podobně. V pětatřiceti procentech může za bezdětnost muž, stejně tak žena. U čtvrtiny párů lékaři zjistí potíže u obou partnerů, u pěti procent dvojic na příčiny neplodnosti i přes důkladné testy nikdy nepřijdou.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)