Červenec a červen byly nejdeštivějšími měsíci roku

Praha - Podle meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byly letošní prázdniny zatím chladné a nadprůměrně vlhké. V červenci byla průměrná teplota o jeden stupeň Celsia nižší než dlouhodobý průměr, napršelo přitom 180 procent normálu. Navíc na horách klesaly teploty i pod nulu. Teplých letních dnů si podle dlouhodobé předpovědi příliš neužijeme ani v srpnu.

Přestože červenec bývá v Česku nejteplejším měsícem roku a dlouhodobý teplotní průměr měřený v letech 1961 až 1990 je pro červenec 16,9 stupně Celsia, na začátku měsíce se průměrné denní teploty pohybovaly jen kolem 12 stupňů. „Nejnižší teplota byla podle dosud dostupných údajů na stanici Kvilda-Perla dne 1. července, a to minus 3,4 stupně Celsia, a ještě v dalších šesti dnech se tam vyskytla minimální teplota pod nulou,“ vysvětlil meteorolog Pavel Jůza. 

Michal Žák, meteorolog ČT

„Letošní červenec byl velmi vlhký. Spadlo asi o 80 procent více srážek, než je obvyklé. Byl také chladnější, zhruba o jeden stupeň Celsia na celém území ČR.“

Červenec je s průměrným srážkovým úhrnem 79 milimetrů hned po červnu nejdeštivějším měsícem roku, letos napršelo dokonce 180 procent tohoto průměru. Prázdniny nepřipomínalo ani počasí posledních dnů. „Jedenáct až 17 stupňů Celsia je na konec července doopravdy málo. Tyto teploty spíš odpovídají první polovině října. V těchto dnech bychom měli mít teploty v průměru o deset stupňů vyšší,“ uvedla meteoroložka Barbora Tobolová. 

Déšť
Zdroj: ISIFA

Například v Karlovarském kraji zažili letos vůbec největší zimu za posledních deset let. „Když se podíváme do historie, tak se vždy aspoň jednou nebo dvakrát objevily dva nebo tři tropické dny. Letos žádné nebyly,“ přiblížil meteorolog ze Šindelové Rudolf Kovařík.

Teplo se na chvíli vrátí už v úterý 

Návrat teplého počasí slibuje úterý, kdy se má rtuť teploměru vyšplhat až na 25 stupňů. Podobné teploty by měly panovat celý pracovní týden, doplní je převážně polojasné nebe s občasnými přeháňkami. Podle posledních předpovědí by měl být ale víkend opět deštivý, návrat letních dnů očekávají meteorologové až koncem prázdnin. 

Červencové počasí (zdroj: ČT24)

Přibližně od příštího víkendu má podle meteorologů přijít s bouřkami a deštěm i ochlazení. Odborníci uvádí, že srpen bude teplotně průměrný a srážkově nadprůměrný. Uprostřed měsíce začnou pozvolna opět převažovat slunečné dny, denní teploty by se měly pohybovat mezi 18 až 24 stupni, postupně dosáhnou 28 stupňů. 

Slunečné počasí
Zdroj: ČT24

Závěr prázdnin by pak měl být slunečný. Ve třetí srpnové dekádě bude převládat hezké letní počasí jen s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami, zejména v odpoledních hodinách. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 22 až 28 stupňů, nejnižší noční klesnou na 14 až 8 stupňů Celsia. Ke konci dekády však bude přibývat kupovitá oblačnost a místy se budou vyskytovat srážky bouřkového charakteru.