Za pět let se registrovalo 1181 párů, rozpadlo se jich 89

Praha – Registrované partnerství uzavřelo v Česku za prvních pět let celkem 1 181 dvojic homosexuálně orientovaných párů. Od července 2006 do konce letošního června se pak rozpadlo 89 svazků. Podle serveru Colourplanet.cz letos v prvním pololetí matriky zapsaly 70 partnerství a rozešlo se 15 dvojic. Zákon o registrovaném partnerství platí v ČR od července 2006.

O uzákonění možnosti uzavírat oficiální svazek usilovali aktivisté z organizací homosexuálů od 90. let minulého století. Povedlo se to až na pátý pokus, a to přes veto prezidenta. Norma zaručuje partnerům třeba nárok na informace o zdravotním stavu protějšku či možnost dědit po sobě. Stanovuje také vyživovací povinnost. Neumožňuje adoptovat děti. Server připomněl, že Česko bylo první postkomunistickou zemí, kde se partnerství podařilo prosadit.

Za prvních pět let si své „ano“ řeklo 831 dvojic gayů a 350 párů žen. Ve 126 případech pocházel jeden z partnerů či jedna z partnerek z ciziny, nejčastěji ze Slovenska. V letošním prvním pololetí přibylo v matrice 45 mužských a 25 ženských partnerství. V desítce párů byl jedním z dvojice člověk ze zahraničí. Oficiálně soužití ukončilo 89 dvojic, z toho 42 ženských a 47 mužských. Letos v prvním pololetí se pak rozpadlo 15 soužití mužů a 8 dvojic žen.

Jako první uzavřeli partnerství hned 1. července 2006 v Ostravě tehdy šestadvacetiletý kuchař Josef a dvaačtyřicetiletý železničář Karel. První ženské partnerství vzniklo také v Ostravě, vstoupily do něj třicetiletá prodavačka Štěpánka a sedmadvacetiletá pekařka Vendulka. Možnosti využili mezi prvními i zpěvák Pavel Vítek s manažerem Janisem Sidovským. V partnerství žije také moderátor Aleš Cibulka s hercem Michalem Jagelkou, herec Marcel Vašinka s režisérem Miroslavem Walterem či herec Lumír Olšovský s přítelem Pavlem Bárem, vypočítal server.

Po uzákonění registrovaného partnerství přestala Gay Iniciativa, která svazky spolu s dalšími sdruženími prosazovala, fungovat. Po pěti letech se o slovo začínají hlásit další aktivisté, kteří založili Platformu pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD). Sami se označují za novou generaci. Usilovat chtějí o to, aby homosexuálové mohli uzavírat i sňatky a adoptovat děti. Vadí jim také to, že návrh nového občanského zákoníku svazky osob stejného pohlaví i přes pět let jejich existence úplně opominul.

Vydáno pod