Kauza ProMoPro: Ministerstvo podalo rozklad proti pokutě

Praha - Ministerstvo financí podalo rozklad proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů, který mu uložil pokutu 80 tisíc korun za zveřejnění osobních údajů společníků a jednatelů společnosti ProMoPro. Informovala o tom mluvčí úřadu Hana Štěpánková. Podle ní byl rozklad dodán úřadu opožděně teprve toto pondělí odpoledne, zatímco rozhodnutí o udělení pokuty nabylo právní moci 29. července. „O opožděném rozkladu bude rozhodovat předseda úřadu na návrh rozkladové komise,“ dodala mluvčí. Předsedou úřadu je Igor Němec.

Ministerstvo bylo podle úřadu sankcionováno za porušení zákona o ochraně dat kvůli tomu, že v polovině února zveřejnilo informace o pohybu na bankovních účtech majitelů firmy ProMoPro včetně jejich osobních dat, a to bez jejich prokazatelného souhlasu.

Ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek se bránil tím, že informace ministerstvo zveřejnilo po výzvě ředitele firmy ProMoPro Jaroslava Veselého, aby tak učinilo. „Bral jsem to jako jeho souhlas s uveřejněním osobních údajů. O to více komické mi přišlo, když si na to stěžoval. Asi netušil, kolik toho víme,“ uvedl Kalousek. V pondělí o pokutě řekl, že ji ministerstvo zaplatí. Částku chce pak svému úřadu vrátit ze svého formou sponzorského daru, neboť ministerstvo zveřejnilo informace na jeho příkaz.

16:9
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek

ÚOOÚ prošetřoval ministerstvo kvůli informacím o bankovních převodech v souvislosti se spornou vládní zakázkou pro firmu ProMoPro spol. s r.o. během českého předsednictví EU, které úřad zveřejnil na tiskové konferenci letošního 17. února. Kalousek a jeho podřízení na ní zveřejnili všechna svá zjištění včetně informací o soukromých účtech majitelů firmy, která podle nich vedla k podání trestního oznámení kvůli zakázce.

Společnost ProMoPro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky a další služby na konference v Praze a v regionech. Zakázku dostala bez řádného výběrového řízení, od Úřadu vlády za ni dostala zaplaceno téměř 551 milionů korun. Ministerstvo v únoru uvedlo, že není zřejmé, co stát získal za zhruba 240 milionů korun. Část peněz je zablokována na údajně podezřelých účtech v Rakousku. Případ vyšetřuje policie i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Trestní oznámení podali i majitelé firmy ProMoPro.

Vydáno pod