Na ústeckém zastupitelství stále není jasno, kdo půjde z kola ven

Ústí nad Labem - Přes sliby ministerstva spravedlnosti, že dvojvládí na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem vyřeší na začátku května, se o vedoucí křeslo stále dělí jak Jan Jakovec, kterého ministr odvolal, ale po vyhraném soudu se vrátil zpátky do funkce, tak i dosazený Jiří Křivanec. Společně používají dokonce počítač. Kdy skončí toto dvojvládí, zatím není jasné.

Dva krajští státní zástupci musejí nejen sdílet kancelář, ale dělat i všechno společně. Každý dokument musí nést dva podpisy a v rozhodování se musí vždy dobrat přijatelného kompromisu. Oba si musejí projít i došlou poštu. Absurdní situaci slibovalo ministerstvo v březnu vyřešit do dvou měsíců. Místo toho už Jiří Křivanec a Jan Jakovec spoluvládnou skoro půl roku. 

Prodlevu ministerstvo hájí délkou správního řízení, které má své zákonné postupy. „Ministerstvo spravedlnosti již ve věci prvoinstančně rozhodlo, nicméně pan doktor Křivanec využil svého práva a podal na začátku července rozklad, tím se celá věc ještě protáhla,“ prohlásila mluvčí ministerstva Veronika Ludvíková. „Podal jsem rozklad, protože s obnovou řízení nesouhlasím. Zbytek mi nepřísluší komentovat,“ poznamenal k tomu Křivanec. 

Dvouhlavé vedení netrápí jen ministerstvo spravedlnosti. Jak upozornil deník Právo, dělí se o funkci i ředitel dopravní policie Leoš Tržil se svým předchůdcem Zdeňkem Bambasem a stejně je na tom i vedení služby pro dohled nad zbraněmi. Policie ale prý problémy nemá – neprávem odvolaní předchůdci současných šéfů jsou totiž ve funkcích pouze formálně a v současné době vykonávají činnost na jiném útvaru.

Reportáž Terezy Kručinské a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)