Odložení kauzy Drobil má na stole Nejvyšší státní zastupitelství

Praha - Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zkontroluje odložení kauzy údajného podplácení odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka ze strany bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). O nařízení kontroly skončené věci dnes NSZ informovalo Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ). Policie Drobilův případ odložila, následně se však dostala do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednala, či nejednala na jeho pokyn.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí NSZ Štěpánky Zenklové se policie ztotožnila se závěrem obvodní státní zástupkyně pro Prahu 1 Šárky Pokorné, tedy že nezjistila podezření z korupce. Proti tomu se však protikorupční útvar ohradil. Jeho šéf Tomáš Martinec tehdy uvedl, že kriminalisté jednali na pokyn státní zástupkyně, ačkoli sami dospěli k jinému názoru. Policejní prezident Petr Lessy deníku Lidové noviny řekl, že policisté dokonce chtěli začít Drobila stíhat a plánovali požádat sněmovnu o jeho vydání. Proti tvrzení policistů se Pokorná důrazně ohradila. Uvedla, že by podle jednacího řádu státního zastupitelství musela pokyn o odložení vydat písemně, což neudělala. 

Michálek loni v prosinci upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Drobilův poradce Martin Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil, a na oplátku mu nabídl místo svého náměstka. Drobil se kvůli aféře distancoval od Knetiga. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Nahrávky totiž zveřejnila Mladá fronta Dnes. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval. Všechna svá obvinění však odmítl. 

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se nejprve zabývalo kauzou na základě trestního oznámení podaného na Nečase, Drobila, tehdejšího ministra vnitra Radka Johna (VV) a vedoucího úřadu vlády Lubomíra Poula. Uložilo protikorupční policii, aby prošetřila, zda se muži nedopustili trestného činu neoznámení nebo nepřekažení korupčního jednání. Podle trestního oznámení totiž věděli o korupci na SFŽP. 

Policie případ letos na jaře odložila. Její závěry potvrdilo jak obvodní, tak i pražské městské státní zastupitelství. NSZ však vydalo v rámci kontroly skončené věci závazný pokyn, že Pokorná musí zahájit trestní řízení proti Drobilovi. Týdeník Respekt pak napsal, že pražská městská žalobkyně Jana Hercegová svoji podřízenou nabádala, aby případ neprověřovala. Hercegová se proti tomuto tvrzení důrazně ohradila, doporučila prý Pokorné pouze to, aby případ posuzovala „ve všech souvislostech“.