Sobotka mluvil s aktivisty i místními na Šumavě

Modrava - Nejvíce aktivistů od počátku blokády kácení, až přes sto, se má sejít v šumavské lokalitě Na Ztraceném, kde nadále hodlají bránit kácení stromů napadených kůrovcem. Nová taktika aktivistů spočívá podle mluvčího blokády Vratislava Vozníka v tom, že celá velká skupina lidí, označených například reflexními vestami, obsadí jednu lokalitu. Na Šumavu přijel také šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka, který v doprovodu zástupců Hnutí Duha a některých vědců zamířil na spornou lokalitu. Kůrovcovou kalamitu chce řešit ještě s hejtmanem Plzeňského kraje a se zástupci kraje Jihočeského.

S transparenty „Stop Hnutí Duha“, „Prášily za zelenou Šumavu“, „Duha před soud“ a dalšími hesly se sešla také zhruba stovka místních lidí a starostů několika šumavských obcí, kteří podporují kroky parku a odmítají akci aktivistů. „Máme informace, že aktivisté zřejmě vytáhli nějaké klády přes cestu, asi aby zabránili průjezdu,“ řekl mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Velká skupina účastníků blokády, kteří se na dnešek svolávali po celé zemi, podle Vozníka nijak nesouvisí s návštěvou Sobotky. „Přijelo nás tolik proto, že ve čtvrtek se bude v Senátu projednávat petice Zachraňme Šumavu a my chceme upozornit na to, jak ta Šumava bude po zásazích vypadat,“ řekl Vozník.

Telefonát Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Místní lidé, kteří se se Sobotkou setkali, jej vyzvali, aby šumavský problém nevyužíval jen k vlastnímu zviditelnění, a zasypali ho sprškou otázek týkajících se jeho včerejší kritiky zásahu proti aktivistům a výzev obou stran k návratu k jednacímu stolu. Místní lidé šéfovi ČSSD říkali, že diskusí již bylo dost, nyní je potřeba proti kůrovci zasáhnout. Při Sobotkově cestě po klíčové lokalitě jeho skupinu někteří místní stále následovali a svůj názor dávali průběžně velmi hlasitě najevo.

Petici inicioval Svaz obcí národního parku Šumava a podepsalo se pod ni 13 200 lidí. Petice požaduje zásah proti kůrovci. „Posláním (parku) je uchování a zlepšování unikátního přírodního prostředí, nikoli experimentování malé uzavřené skupiny nezodpovědných státních úředníků a 'ekologů',“ uvádí se v petici, která vznikla před dvěma lety.

Přestože mají politici prázdniny, kauza „kůrovec“ pronikla už i na vládní úroveň. TOP 09 nejdřív vyzvala všechny strany šumavského sporu k jednacímu stolu. S ekology se dohodla na ukončení blokád a následném jednání. To ovšem jen pod podmínkou, že se přestane kácet. Vedení parku je ochotno diskutovat o dalších řešeních, ale bez ultimáta. Rada parku trvá na tom, že vedení postupuje správně.

Jan Zahradník, člen Rady národního parku Šumava: „Pokud se nebude zasahovat, jak Stráský naplánoval, je to definitivní konec zelené Šumavy.“

Hnutí Duha: „Na Šumavě totiž nestojíme mezi volbou mezi suchým lesem a zdravým zeleným lesem. Máme na výběr mezi suchými stromy, kde vyrůstá nový mladý porost, a vykácenými holinami.“

Ekologičtí aktivisté blokují kácení stromů napadených kůrovcem už skoro tři týdny. Podle nich je totiž kácení těchto napadených stromů nezákonné. Jeden z aktivistů dokonce vyzval soud, aby zásahy policie zakázal. Podle ministra životního prostředí může problémy Šumavy vyřešit pouze nový zákon.