Razii na kriminálce spustilo svědectví odsouzené konkurzní správkyně

Brno/Praha – Včerejší zatýkání v řadách brněnské hospodářské kriminálky proběhlo na popud svědectví bývalé konkurzní správkyně brněnské zbrojovky Ilony Strmiskové. Tu odsoudil v roce 2009 brněnský krajský soud na tři a čtvrt roku za zpronevěru a krácení daně, jichž se dopustila při správě zbrojařského podniku. Podle informací České televize zátah souvisí s loňskou vraždou bývalého policisty v Žebětíně. Zavražděný expolicista sloužil před odchodem do civilu právě na hospodářské kriminálce a se Strmiskovou spolupracoval. Server Novinky.cz dnes zveřejnil informaci deníku Právo, že všech šest zadržených bylo obviněno ze zneužití pravomoci a z podplácení či přijímání úplatku.

Většina pozatýkaných policistů pracovala nebo pracuje na brněnské hospodářské kriminální policii. „Aktivním policistou je ze zadržených v současné době jen jeden,“ řekl ve středu zdroj Práva. Upřesnil také informace, podle nichž úterní zátah souvisel s loňskou vraždou bývalého policisty v brněnském Žebětíně, kde ho neznámý pachatel zastřelil dvěma ranami ze samopalu do hlavy. Podle zdroje se razie netýká pátrání po vrahovi. „Tento zátah se nedělal v souvislosti s tou vraždou. Je to na to navázané v tom smyslu, že ten zastřelený expolicista byl jedním z členů té organizované skupiny podezřelých,“ dodal zdroj Práva.

Vedle Strmiskové jsou také další svědci v případu z kriminálního prostředí. Někteří jsou podle ČT ve vězení, jiní na útěku. Jeden ze zadržených policistů byl údajně dnes propuštěn. 
Zátahu předcházelo několikaměsíční vyšetřování. „Zadržení rozhodně nebylo bleskem z čistého nebe. Věděl jsem, že se jisté úkony ve věci připravují. Zatím podrobnosti ke kauze sdělit nelze,“ uvedl ředitel jihomoravské policie Tomáš Kužel s tím, že k případu by se v pátek měla konat tisková konference.

Policie
Zdroj: ČT24

Server Lidovky.cz v úterý uvedl, že zadržení policisté údajně „zametali pod koberec“ některé důležité kauzy. Inspekce podezírá současné i bývalé policisty v souvislosti s řadou případů, některé kauzy jsou podle serveru staré až deset let. Strmiskové loni Nejvyšší soud potvrdil nepodmíněný trest tří let a čtyř měsíců. Brněnské soudy ji potrestaly za zpronevěru a krácení daně, jichž se dopustila při správě známého zbrojařského podniku. Podle soudu v roce 2003 odčerpala peníze z účtu Zbrojovky. Někdejší konkurzní správkyně se hájila
tím, že to byly její peníze, které firmě pouze dočasně zapůjčila. Nenašly se však žádné dokumenty, které by to potvrzovaly.

Místopředseda Výboru pro obranu a bezpečnost Jan Vidím: „Tady musíme pochválit inspekci ministerstva vnitra za velmi aktivní práci.“

Podle soudů Strmisková použila peníze nezjištěným způsobem pro svou potřebu. V účetnictví částky maskovala fingovanými doklady za vodné nebo likvidaci odpadu. Soudy potrestaly Strmiskovou také za daňový únik 367 000 korun. O tyto peníze v letech 2003 až 2004 připravila stát ve prospěch Zbrojovky Brno. Do účetnictví společnosti nezahrnula položky, které v ní při výpočtu daně musí být.

Podle dobře informovaného zdroje zastřelený expolicista ze Žebětína pro Strmiskovou pracoval a nerozešel se s ní v dobrém. Udržoval prý kontakty se svými bývalými kolegy, kteří byli v úterý zadrženi. Nakolik měl expolicista vliv na to, že údajně „zametali kauzy pod koberec“, se zatím neví. 

Výslechy na brněnské Vyšší policejní škole a domovní prohlídky v Brně pokračují i dnes. Jeden ze zadržených byl již po podání vysvětlení propuštěn, ostatních pět vyšetřovatelé stále zadržují a zítra by se mělo rozhodnout o jejich vzetí do vazby.