Karta ISIC ztratila v pražské MHD bez potvrzení platnost

Praha - V pražské hromadné dopravě se studenti od srpna nadále nemohou prokázat kartou ISIC. Pokud k průkazce nemají potvrzení o studiu, hrozí jim pokuta 800 korun jako při jízdě na černo. Podle Lidových novin dopravce změnil podmínky, protože studenti kartu zneužívali. Nelze z ní totiž prokazatelně určit, zda stále studují. Platným potvrzením o studiu ale zůstává ISIC, pokud je zároveň i univerzitní průkazkou.

Společnost Ropid, která tarify pražské integrované dopravy vytváří, ke změně přikročila kvůli vynalézavosti studentů, kteří průkazy zneužívali. „Nelze jednoznačně poznat, zdali student ještě studuje, či nikoli,“ vysvětlil serveru Lidovky.cz mluvčí Ropidu Filip Drápal. 

Místo ISICu se studenti musí prokázat papírovým potvrzením s razítkem školy, které musí vozit vždy při sobě. Majitelé jízdenky, kteří si ji pořídili do 31. července, mohou být klidní. „Revizoři jim budou ještě ISIC uznávat do uplynutí platnosti těchto již zakoupených kuponů,“ ujišťuje Drápal. V klidu mohou zůstat i studenti středních škol, držitelé průkazů jednotlivých vysokých škol a držitelé průkazů ISIC, které jsou zároveň i průkazy škol. U těch se způsob prokazování nemění.

Ostatním vysokoškolákům bez papírového potvrzení ale hrozí stejné pokuty jako za jízdu bez dokladu, tedy 800 korun, případně 950 korun při neuhrazení do patnácti dnů.