Armádní tendry mají být transparentnější

Praha - Senát dnes schválil novelu zákona o veřejných zakázkách, která má zprůhlednit tendry v obraně a bezpečnosti. Do českého práva převádí směrnice Evropské unie. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Novela má mimo jiné omezit zadávání veřejných zakázek bez výběrového řízení.

Nově by mělo platit, že zadavatelé a hodnotitelé zakázek o objemu nad 300 milionů korun budou muset mít bezpečnostní prověrku. Dosud byla tato hranice na úrovni 500 milionů. Povinná bezpečnostní prověrka u lidí odpovědných za veřejné zakázky nad 300 milionů korun se nově rozšiřuje také na obce a kraje.

Novela má rovněž omezit počet zakázek zadávaných bez výběrového řízení s odůvodněním, že souvisejí s obranou a bezpečností. Zákon nově určuje, co je předmětem takových zakázek. Budou to například dodávky vojenského materiálu, stavební práce, služby pro výhradně vojenské účely a „citlivé stavební práce či citlivé služby“.

Senátor Miroslav Antl navrhl, aby norma byla posuzována společně s dalšími dvěma novelami zákona o veřejných zakázkách, které jsou nyní předloženy do Poslanecké sněmovny. „Všechny usilují o totéž a jistě by se to lépe projednávalo, kdybychom všechny změny měli najednou,“ řekl Antl. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) však uvedl, že tato novela musí být kvůli lhůtám EU schválena do 21. srpna. Senátoři o ní proto hlasovali dnes.