Čeští Vietnamci si zvolili svou Miss

Praha - Vietnamci žijící v Česku znají svou Miss pro rok 2011. V soutěži nejde jen o krásu Vietnamek, ale i o kulturní tradice jejich země. Vietnamská menšina je po Slovácích a Ukrajincích třetí největší, v Česku jich žije víc než pětašedesát tisíc. Podle organizátora soutěže Nguyen The Phuonga mají podobné akce ukázat, že zdejší vietnamská komunita žije i kulturním životem a pouze neprodává ve večerkách.

Čím jsou Vietnamci specifičtí, se snaží Evropanům ukázat právě třeba soutěží krásy. Chlubí se hlavně půvabem žen a kulturní rozmanitostí. Finalistky se předvedly ve čtyřech disciplínách. Promenovaly se v tradičním vietnamském kroji, v plavkách a ve večerních šatech. Své schopnosti potom prokazovaly ve volné disciplíně.

„Ty soutěže se liší právě v těch volných sestavách. Plavky i večerní šaty jsou na všech soutěžích stejné, ale právě ve volné disciplíně a tady vidíme odlišnost vietnamské kultury,“ říká prezident světové soutěže neslyšících a porotce soutěže Josef Uhlíř.

Vítězkou se nakonec stala osmnáctiletá studentka sociálně správní školy Tran Thi Thuy Linh. Už 6. srpna se osm nejkrásnějších finalistek vydá do Berlína, kde budou usilovat o titul Miss Vietnam in Europe.

Reportáž Anny Rackové (zdroj: ČT24)