Jak se jmenují naše děti? Tereza a Jan, Elvíra a Monty Pepa

Praha - Nejoblíbenějšími jmény v Česku, která rodiče loni dávali svým dcerám a synům nejvíce, byla Tereza a Jan. Velmi často vybrali pro své potomky také jméno Eliška, Adéla a Anna nebo Jakub, Tomáš a Adam. Postupně přibývá ale i dětí s cizokrajnými a neobvyklými jmény. Informovala o tom Eva Kortanová z Českého statistického úřadu. Letos v lednu podle ní žebříček oblíbenosti stále vedla Tereza, Jana ale na první příčce vystřídal Jakub. Tereza hraje u rodičů v Česku prim už od roku 1999, kdy statistici začali dávání jmen pravidelně sledovat. U chlapců se v čele seznamu střídá Jan s Jakubem.

„Těžko říct, jak to bude vypadat dál, jestli třeba Terezek nebude už ve školkách a školách moc,“ řekla statistička. Podle ní se „skokanem roku“ loni stalo jméno Matyáš, které skončilo na jedenáctém místě a letos v lednu bylo už šesté. Před pár lety přitom nebylo ani v první dvacítce.

Loni se v Česku narodilo bezmála 57 000 děvčat. Jméno Tereza dostalo téměř 2 700 z nich. Skoro 2 500 holčiček pojmenovali rodiče Eliška. Narodilo se i zhruba 1 890 Adél a 1 842 Aniček. Janů v Česku přibylo 3 200. Na svět přišlo i 3 115 Jakubů, 2 560 Tomášů, skoro 2 160 Adamů a 2 055 Davidů. Celkem se narodilo 60 220 chlapců.

Častý je také případ, kdy dítě dostane jméno po rodičích. „Dokonce malí Zdeňkové dostali až ze 73 procent jméno po otci. Kdežto u holčiček byla nejvíce předávaný jménem Jana, 29 procent malých Janiček dostalo jméno po mamince,“ uvedla Eva Kortanová.

Aashinya, Gaoxiang, Oleksandra, Bilguut, Křišťan či Jošt

I když čeští rodiče volí obvykle tradiční jména, podle Kotanové postupně přibývá jmen cizokrajných. Loni se mezi nimi objevila třeba Aashinya, Biqi, Fathija, Gaoxiang, Imana, Oleksandra či Zlatica. Rodiče sáhli i po starém jméně Malvína, Klementýna, Elvíra či Filoména. Matrikáři zapsali také počeštěné varianty cizích jmen - Šanel či Mišela.

Chlapci pak dostali třeba jméno Abdoul, Bilguut, Dmytro, Spiros či Thang. Rodiče se přiklonili ale i ke staročeským jménům jako Horymír, Křišťan či Jošt. Kotanová řekla, že se mnohem častěji začínají dávat také dvě jména jako třeba Anna Marie. Nejneobvyklejším z takových „dvojitých jmen“ byl loni zřejmě Monty Pepa.

„V případě, že rodiče přijdou s nějakým netradičním jménem, nesmí to být jméno zkomolené, nesmí mít sourozenci stejná jména, nesmí být jméno hanlivé,“ říká statistik Miroslav Šimek. Například v roce 2001 matrikář odmítl zapsat jméno Půlnoční bouře.