Drobilova exporadce stíhá policie

Praha - Policie obvinila Martina Knetiga z nepřímého úplatkářství. Jedná se o případ údajných machinací při zadávání zakázek na Státním fondu životního prostředí. Knetig byl poradcem tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), který kvůli aféře rezignoval. Po kauze Knetig zmizel. Nějakou dobu zřejmě strávil na jachtě.

„Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 bylo policejním orgánem doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání M. K. v kauze údajných machinací s veřejnými zakázkami na SFŽP,“ uvedla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Muž je podle ní podezřelý z nepřímého úplatkářství v souvislosti s ukládáním peněz v bankách. V případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení.

Kauzou se původně začalo zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 na základě trestního oznámení, které podal odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Kriminalisté v případu zahájili trestní řízení pro podezření z pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Prověřují tendr na poradenskou firmu v hodnotě 80 milionů korun. Zatím případ neuzavřeli.

Knetigovo stíhání žalobci z kauzy vyloučili kvůli místu spáchání údajného trestného činu. Případ podplácení Michálka ze strany Drobila policie v půlce června odložila. Následně se však dostala do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednala, či nejednala na jeho pokyn. Odložení zkontroluje Nejvyšší státní zastupitelství. „Nevím, za jaký čin byl konkrétně obviněn z nepřímého úplatkářství, takže nemohu posoudit, co se na SFŽP nezákonného stalo,“ reagoval dnes na informaci o Knetigově stíhání exministr Drobil.

Vyjádření Martina Knetiga Česká televize nezískala. Drobil v sms zprávě zdůraznil, že právě pro nakládání s finančními prostředky fondu zadal v době svého působení na ministerstvu vypracování nových průhledných pravidel.

Janek Kroupa, MF Dnes:

„Knetig pravděpodobně nejednal jen sám za sebe, protože kdyby tak býval učinil, bylo by mu pravděpodobně hrozilo trestní stíhání kvůli podvodu.“

Drobil veškerá obvinění odmítá, od Knetiga se distancoval

Michálek loni v prosinci upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil, na oplátku mu nabídl místo svého náměstka.

Drobil se kvůli aféře od Knetiga distancoval. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Odvolal také Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií. Nahrávky totiž zveřejnila Mladá fronta Dnes. Ministr po dohodě s premiérem Petrem Nečasem (ODS) rezignoval, všechna svá obvinění však odmítl.    

Dnes zopakoval, že se od obsahu tajně pořízené nahrávky distancoval a Knetiga propustil ihned poté, co se o ní od novináře deníku dozvěděl první relevantní informaci. Exministr doplnil, že to bylo čtyři dny po jeho rozhovoru s Liborem Michálkem.