Česko zfalšovalo dokumenty, křičí v Diag Human

Praha - Firma Diag Human, která vede s Českou republikou spor o mnohamiliardové odškodnění za zmaření obchodů s krevní plazmou, obvinila český stát z manipulace s některými klíčovými dokumenty. Konkrétně jde o pověření, kdo mohl Česko v tomto majetkově právním sporu zastupovat, včetně odvolání proti rozhodčímu nálezu, který byl v kauze vydán. Právníci ČR podle Diag Human nově předložili toto doporučení vídeňskému soudu. S odkazem na rakouský časopis Profil přišel s informací deník Právo. Ministerstvo zdravotnictví podle serveru iDnes.cz podalo ve čtvrtek odvolání proti rozhodnutí pařížského soudu, který v květnu uznal v této zemi několikamiliardový nárok společnosti Diag Human.

„Tento dokument jsme až dosud neznali. Nabízí se otázka, zda nejde o antedatovanou listinu, protože její originál se nedá nalézt,“ cituje právníka firmy Diag Human Eugena Salpiuse časopis Profil. Podle zjištění Práva narážel na pověření bývalého náměstka generálního ředitele Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Petra Posledního zastupováním tohoto úřadu, respektive státu, před soudy a rozhodčími orgány.

Šéf právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris označil obvinění firmy, že zástupci státu vyrábějí padělky či listiny antedatují za naprostý nesmysl. Podobně se vyjádřil i ÚZSVM, jehož generální ředitel Miloslav Vaněk je podepsán pod listinou, která byla podle Diag Human účelově antedatována.

„Ano, opravdu zde je dokument, který vypadá jako podvrh a který se Česká republika snaží použít,“ sdělila deníku mluvčí Diag Human Claudia Kopetzky. Podle ní se teď bude před vídeňským soudem tato věc řešit asi tři měsíce. Jak rakouský časopis poznamenal, Česku by se „nová“ plná moc hodila, protože vídeňský soud svým prvoinstančním rozhodnutím letos v květnu zpochybnil účinnost odvolání ČR proti arbitrážnímu rozsudku ze srpna 2008.

Stát se ve Francii podle očekávání odvolal

„V odvolání jsme použili podobné argumenty jako v Rakousku. Varovným prstem může být to, že upozorňujeme tamní soudy na to, že spor s Diag Human v Česku stále běží. Protistrana to dobře ví, ale zatajila to, což může být ve Francii trestným činem,“ prohlásil pro iDnes.cz ředitel právního odboru ministerstva David Kotris. Podle advokáta společnosti Diag Human Jana Kalvody není české odvolání žádným překvapením, není prý třeba se proti němu bránit.

Ministerstvo se odvolalo prostřednictvím advokáta Anthonyho Van Hagena, kterého si v Paříži kvůli sporu najalo. Kdy soud o odvolání rozhodne, se ale neví. Podle iDnes.cz francouzské soudy pro to nemají žádnou lhůtu. Podle Kotrisova odhadu bude výsledek znám až za delší dobu. „I kvůli tomu, že je čas dovolených. Pak také záleží na doplňování vyjádření obou stran sporu,“ doplnil.