Za odcházející pedagogy máme náhradu, tvrdí děkan plzeňských práv

Plzeň - Krize na plzeňských právech se dál prohlubuje. Podle informací České televize si 29 pedagogů, kteří v červnu oznámili, že fakultu kvůli sporům s jejím současným vedením opustí, své výpovědi nerozmyslelo. Akreditační komise ministerstva školství navíc v červnu navrhla odebrat fakultě akreditaci doktorských programů a omezit ji u programu magisterského. Děkan fakulty Květoslav Růžička ale tvrdí, že personální obsazení pedagogických míst není pro příští rok ohroženo, za odcházející má prý už fakulta adekvátní náhradu.

I přes varování akreditační komise se děkanovi zatím nepodařilo personálie na fakultě stabilizovat. Právě kvůli nedostatku odborných garantů studia škole hrozí ztráta akreditace doktorského studia, ale i to, že fakulta nebude smět přijímat studenty na hlavní magisterský obor. Nový semestr přitom začíná už 19. září.

„Mohu potvrdit, že odchází 29 pedagogů k 31. srpnu,“ potvrdil ve Studiu ČT24 děkan právnické fakulty Květoslav Růžička a dodal, že za část odcházejících pedagogů již má fakulta náhradu a personální náhradu za zbytek prý vyřeší do konce měsíce srpna. Podle jeho slov dokonce má přijít více docentů a profesorů, než jich z fakulty odchází, konkrétní jména ale odmítl zveřejnit.

Děkan Právnické fakulty ZČU Květoslav Růžička: „Mohu říct, že o místa akademiků na plzeňské právnické fakultě je větší zájem, než jsme předpokládali…“

„Počet odcházejících učitelů už máme znovu naplněn, ale chceme také garanty pro další obory, které fakulta do dnešního dne neměla. Máme docenta na právo životního prostředí…, budeme mít docenty a profesory i na jiné obory, které fakulta neměla nikdy zajištěné,“ zdůraznil děkan Růžička. Trvá také na tom, že do konce srpna zajistí garanci všech stávajících předmětů. Podle svých slov dělá děkan Růžička se svými kolegy všechno proto, aby akreditace fakultě zůstala.

Jenže mezi adepty, kteří mají školu spasit, jsou také pedagogové, kteří na škole učili v době Milana Kindla, jednoho z hlavních aktérů skandálů s tituly. Ministerstvo školství má o osudu fakulty rozhodnout do konce října.