Dobeš: Bátoru neodvolám, je to svědomitý národovec a katolík

Praha - Ministr školství Josef Dobeš (VV) se ostře ohradil proti kritice senátorů na svého poradce Ladislava Bátoru. Bátora je prý svědomitý národovec a katolík a neexistují žádné důkazy, že by byl rasista. Senátoři ČSSD, KDU-ČSL i ODS poslali ve čtvrtek premiérovi otevřený dopis, v němž požadují odvolání Bátory z křesla šéfa personálního odboru ministerstva, nelíbí se jim Bátorovo někdejší propojení s nacionalistickou Národní stranou. Výzvu proti Bátorovi poslali premiérovi tento týden také zástupci lidskoprávních spolků.

„Pan Bátora je svědomitý člověk, katolík, národovec a konzervativec. Odpůrců jeho osoby se proto musím zeptat - opravdu vám tolik vadí, že pan Bátora má kladný vztah k národu, že je zásadovým člověkem římskokatolického vyznání a národním konzervativcem staré dobré školy?“ reagoval Dobeš v dnešním oficiálním prohlášení zaslaném médiím.

Senátoři si ale myslí opak. „Je nepřijatelné, aby lidé s takto extremistickou minulostí obsazovali nejvyšší vládní funkce a podíleli se na řízení naší země. Je nepřijatelné, aby vláda tyto osoby jakkoli v těchto funkcích tolerovala a schvalovala,“ uvedli senátoři v dopise pro premiéra Petra Nečase (ODS). Dopis inicioval Dobešův dlouhodobý kritik a stínový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Dobeš chce důkazy

„Pane senátore Chládku, dejte mi alespoň jeden konkrétní důkaz nějakého rasistického či xenofobního činu, kterého se Ladislav Bátora dopustil, a takovou záležitost bych jistě neprodleně a odpovědně řešil,“ vyzval Dobeš. Bátora působí na ministerstvu od dubna, nejdříve jako ministrův poradce, od srpna pak ve funkci šéfa personálního odboru. Protesty nevládních organizací proti jeho jmenování označil prezident Václav Klaus za „diktaturu politické korektnosti“ a postavil se za některé Bátorovy názory.

Bátorovi odpůrci mu vyčítají například to, že se před lety účastnil přednášky o českém protižidovství pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou. Bátora také v práci s názvem Česká revue - Můj národ a má vlast chválil antisemitský spis Rudolfa Vrby nazvaný Zkáza Slovanů. Bátora se ve svých vyjádřeních také ostře vymezuje vůči evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci či ekumenismu.

Vydáno pod