Kajínkovi zhasla šance na obnovení procesu

Praha - Vrchní soud v Praze zamítl stížnost doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Kajínek protestoval proti březnovému verdiktu plzeňského soudu, který mu nepovolil obnovu procesu. Ani podle odvolacího soudu ale nové důkazy na obnovu procesu nestačí, informoval server iDnes.cz. Kajínek vinu za dvojnásobnou vraždu a pokus o vraždu nikdy nepřiznal, policii obvinil z vykonstruovaného procesu a soud z předpojatosti.

Senát Krajského soudu v Plzni v březnu rozhodoval o žádosti o obnovu procesu, kterou podal Kajínkův advokát Tomáš Zejda. Advokát soudu navrhl jako nový důkaz kliku od auta, v němž jeli lidé, na které vrah v roce 1993 v Plzni zaútočil. Na klice se nenašly žádné otisky, přitom podle výpovědi jediného přeživšího vrah neměl rukavice. Soud důkazy předložené obhajobou nepřijal a žádost zamítl jakou nedůvodnou. Byla to už druhá zamítnutá Kajínkova žádost o obnovu procesu.

Zejda dnešní verdikt vrchního soudu nekomentoval. „V současné době se nemohu nijak vyjádřit, protože nevím, jestli pan Kajínek už rozhodnutí soudu obdržel,“ řekl serveru advokát. Odmítl proto jakkoli předjímat, zda budou kvůli zamítnutí obnovy podávat stížnost k Ústavnímu soudu.

Už v roce 2004 se o obnovu procesu pokusili advokáti Klára Slámová s Koljou Kubíčkem. Před soudem tehdy vypovídaly desítky svědků. Soudce Tomáš Bouček nakonec v roce 2006 dospěl k závěru, že žádné ze svědectví nepřineslo tak zásadní skutečnosti, které by stačily na obnovu procesu. Stížnost pro porušení zákona v Kajínkův prospěch podal tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec, Nejvyšší soud ČR ji v roce 2007 zamítl. Krajský soud v Plzni uložil Kajínkovi doživotní trest v roce 1998 za dvojnásobnou nájemnou vraždu. Velmi známým se stal v říjnu 2000, kdy zřejmě jako první vězeň v historii unikl z věznice v Mírově na Šumpersku. V prosinci však byl dopaden. Od minulého týdne svůj trest vykonává opět v této věznici.