Hájek: Za podporu gayů by měl jít Svoboda k zeleným

Praha – Pražský primátor Bohuslav Svoboda by měl za svou podporu chystaného pochodu gayů a lesbiček opustit Občanskou demokratickou stranu a vstoupit do Strany zelených. V Událostech, komentářích jej k tomu vyzval vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek, podle něhož je nutné tradiční společnost před sexuálními menšinami chránit.

„Primátor Svoboda si spletl toleranci takových akcí s podporou takových akcí. Domnívám se, že jako představitel pravicové konzervativní strany to udělat neměl a že by pravděpodobně měl tuto stranu opustit a přejít například k zeleným,“ uvedl dnes večer Hájek.

Prezidentův vicekancléř rovněž rozvedl důvody, proč považuje karneval homosexuálů za nátlakový. „Jde hlavně o to, aby veřejnost ztratila pokud možno co nejvíc citlivost na hodnoty, aby tyto věci pokládala za samozřejmé a normální,“ uvedl Hájek. „(Karneval) sděluje společnosti, že dosavadní mravní a hodnotové normy již neplatí a že každý může dělat, co chce. Jak říká Dostojevskij v Bratrech Karazmazových: 'Není-li Bůh, je možné všechno.' A to nám organizátoři těchto akcí chtějí dokázat. Já tvrdím, že bychom se měli bránit.“

Klaus se bojí homosexualismu

Celou aféru vyvolalo Hájkovo včerejší vyjádření na adresu plánovaného pražského karnevalu homosexuálů, které Klausův vicekancléř označil za „deviantní spoluobčany“. Pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) a předsedu pražské ODS Borise Šťastného ostře zkritizoval za to, že akci pořádanou komunitou gayů a leseb podpořili.

Navzdory výtkám ze strany ČSSD a Věcí veřejných prezident Klaus posléze Hájkovy názory podpořil. Tato manifestační akce by podle něj neměla mít vysokou záštitu pražského primátora. Karneval prý není projevem homosexuality, ale homosexualismu, kterého se obává.

Hájek: Středověk nebyl tak špatný, jak líčí média

„Homosexualismus je hnutí, které používá této deviantní skupiny k prosazení mnoha stupňů degradace norem v tradiční lidské společnosti,“ definoval homosexualismus Hájek. „Jako křesťané jsme povinni se proti tomuto stavět a neklást si otázky, jde-li o středověk,“ reagoval na výtky, zda jeho názory nepřipomínají středověké myšlení. „Mimochodem, středověk v mnoha ohledech tak špatný nebyl, jak líčí média,“ dodal.

Reagoval i na to, že akci podpořilo třináct ambasád včetně velvyslanectví USA a Velké Británie. „Že to podpořilo třináct ambasád, je irelevantní, chceme-li si aspoň trošku hrát na suverénní republiku. Brát si ve všem příklad ze Západu by v dnešní době znamenalo, že bychom si museli brát také příklad ze strašlivých dluhových krizí.“

Petr Hájek hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)