SMS varování od ministerstva využívá stále více českých turistů

Praha – Informační službu ministerstva zahraničí, díky které mohou turisté po dobrovolné registraci získávat o zemi svého dočasného pobytu varovné či organizační SMS zprávy, využívají Češi stále více. Pomocí systému DROZD ministerstvo takto informuje poté, co zájemci před cestou do zahraničí vyplní formulář na internetových stránkách úřadu. Elektronická služba se podle ministerstva osvědčila v zemích, kde nestabilní politická situace či sociální nepokoje mohou narušit pobyt turistů. Zneužití údajů se prý Češi bát nemusejí. Systém po jejich návratu data automaticky vymaže.

Pobyt na dovolené či cestu zpět domů mohou českým turistům znepříjemnit násilné demonstrace, přírodní katastrofy nebo například stávka dopravců. V takových případech se mohou obrátit na ministerstvo a na základě registrace získat přes SMS či e-mail včasné informace, které jim mohou pomoci. Podle mluvčího ministerstva Víta Koláře jde například o zprávy týkající se varování pro pobyt na veřejných prostranstvích nebo mimořádných letů do České republiky.

V systému DROZD je v současnosti zaregistrováno nejvíce Čechů trávících dovolenou v Řecku, Tunisku, Turecku, Egyptě, Saúdské Arábii nebo Japonsku. Službu aktuálně využívá kolem 850 turistů. V případě nebezpečí informaci o pomoci pošle pracovník call-centra ministerstva nebo odpovědný úředník přímo z kanceláře. „Po poradě s ředitelem nebo nějakým vedoucím pracovníkem jsme schopni během 20 až 30 minut zprávu odeslat,“ potvrdil Ivo Svoboda z odboru konzulárních činností ministerstva.

Cestovní kanceláře vládní informační službu vítají, podle nich však může turisty někdy zbytečně zmást. „Kritická hodnocení se tehdy vztahovala i pro oblasti v Hurghadě nebo Šarm aš-Šajchu, kde se téměř nic nedělo, a cestovní kanceláře tak byly pod tlakem cestujících,“ podotkl mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Cestovky proto nyní pracují s ministerstvem na společném postupu. Hromadné zprávy varující před nebezpečím rozesílá ministerstvo českým turistům už dva roky. Za tu dobu se do systému DROZD registrovalo celkem 13 tisíc lidí.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)