Na ulicích přispívejte s rozvahou, množí se podvodné sbírky

Praha – Člověk pohybující se denně v ulicích velkých měst se s nimi potká často. Výběrčí pouličních sbírek, kteří vybízejí kolemjdoucí k přispění na dobročinné účely, jsou však v některých případech prostředníky pouhého obchodu – tak výnosného, že podvodníci neváhají vydělávat na lidské dobrosrdečnosti. Nahrávají jim k tomu nedokonalé předpisy a zákony. Podle zjištění České televize může pod rouškou charity vybírat peníze leckdo, Nadační fond proto vyzývá případné dárce, aby si dobře ověřili, komu a na co peníze dávají. Česká televize nedávno upozornila na černou sbírku občanského sdružení Pes v útulku, které před pár dny ukončilo svoji činnost.

Při náhodném dotazu vybraná skupina brigádníků odmítla říct, kdo je organizátorem jejich sbírky a pro jaké účely mají peníze vybírat. Jiná charitativní sbírka v ulicích nesplňovala ani základní pravidlo – tedy potvrzení o veřejné sbírce se svolením magistrátu či kraje a zapečetěnou kasičku. Vybraný prodejce uvedl, že potvrzení magistrátu nepotřebuje a sbírku provádějí handicapované děti.

Jeho slova jsou však v přímém rozporu s organizátorem dané sbírky. „Ne, to není pravda,“ odpověděl telefonicky Jiří Brokl z občanského sdružení Rozbřesk na otázku, zda výběr skutečně provádějí postižené děti. Krajští úředníci sice pravidelně prověřují oprávněnost nahlášených sbírek, kontroly se však omezují pouze na oficiální doklady, které jim předloží samotný pořadatel. Následné prověření výběrčích přímo v ulicích jim však zákon nenařizuje.

Výběrčí navíc často mění strategii a z prostých výběrčích se postupem času stávají prodejci. Zatímco v minulých letech přímo vyzývali kolemjdoucí k přispění, dnes tvrdí, že prodávají reklamní předměty. V takovém případě však podle předpisů nejsou povinni sbírku předem nahlašovat. I přesto prodejce musí na vyžádání vystavit daňový doklad.

Krása: Jde o hyenismus, který nás poškozuje

V případě nekalých sbírek jde přitom o jednoduchou cestu, jak se prostřednictvím charity obohatit. Najatí brigádníci navíc často ani netuší, že jejich snaha v ulicích pouze plní kapsy vychytralým podvodníkům. Podle informací ČT dokáže jeden brigádník v Praze vybrat průměrně 5 tisíc korun za den.

O neupřímném záměru nadřízeného hovoří na internetu například bývalí brigádníci, které si najal Vladimír Váňa z Dílny zdravotně postižených. Jeho telefon ani webové stránky v současnosti nefungují. Podle předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy jsou praktiky Vladimíra Váni a jemu podobných příkladem hyenismu, který poškozuje dobré úmysly většiny dobročinných organizací.

Pouliční sbírky může zprůhlednit chystaný zákon o veřejně prospěšných společnostech. Občanská sdružení nebo neziskové organizace by podle něj musely oficiálně zveřejňovat, kolik peněz dostaly i od koho a na co se využily.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod