Vlastník Petrovky plánoval opravu, těsně před požárem ji zrušil

Praha/Špindlerův Mlýn – Podivné souvislosti kolem požáru Petrovy boudy vyvstávají i týden po události. Posledním skutečným majitelem bývalé krkonošské kulturní památky a vzácného příkladu moderní rekreační horské chalupy je pražský obchodník v oboru počítačového softwaru, podnikatel roku 2008 Vladimír Kovář. Petrovka již léta chátrala, a proto mu památkáři letos v únoru nařídili zajistit opravu. Kovář pod hrozbou pokuty 2 milionů korun rekonstrukci skutečně zamýšlel, těsně před požárem však práci architektů nečekaně zastavil.

Česká televize se spojila s manželi Olegem a Zuzanou Hamanovými, kteří letos v červnu dohadovali s majitelem boudy projekt opravy, na kterou měla být využita dotace z norských fondů. K jejich překvapení však majitel na konci července poslal zprávu, že od dohody odstupuje. Záměr klienta se architekti dozvěděli tři dny před požárem Petrovy boudy. „Bylo mi jasné, že už o to nemá zájem a že prý neví, jestli by na to měl s dotačními úředníky stejný názor, (…) že mu osobně dotace spíš vadí a radši by si pomohl sám,“ sdělila Zuzana Hamanová.

Ihned po požáru objektu na hřebeni Krkonoš se kromě možného viníka nejvíce hovořilo o tom, co kdysi přelomovou architektonickou památku nahradí. Památkáři přitom řadu měsíců před incidentem volali po záchraně objektu a rozsáhlé rekonstrukci. Podle architektky Kovář u jiných historických objektů postupoval vždy obdobně. Vcelku je zbořil a na jejich místě postavil nové.

Důkazem je rodinná vila Kovářů v Nouzově na Kladensku, kterou nahradila podobná stavba. Kopií původního letitého domu je i statek Kovářovy firmy Smithery ve Strachovicích na Rakovnicku. „Když potřebujete nový a supervýkonný počítač, tak nebudete rekonstruovat starý, ale vystavíte ho znova. Možná na ty domy nahlíží takto,“ komentovala Hamanová.

O dalším osudu shořelé Petrovy boudy mají nyní rozhodnout památkáři. Mohou nadále chránit i to, co z Petrovy boudy zůstalo, nebo nařídit postavení repliky. Někteří znalci krkonošského prostředí však mají s podobnými ambicemi špatné zkušenosti. „Nemusí to dopadnout dobře, tam stačí změnit pár věcí a je to spíš trapné než přínosné, (…) jestli není lepší tam udělat novou autorskou architekturu,“ uvedl krajinný ekolog Pavel Klimeš.

Vzácná Petrova bouda se severskými prvky hořela letos hned dvakrát. Poprvé v ní plameny vzplály 21. července, o 14 dní později ji oheň zničil zcela. Majitel měl přitom od památkářů příkaz z jara, aby boudu zajistil a začal ji opravovat. Pokud by neuposlechl, mohly mu vrchlabské úřady udělit pokutu až 2 miliony korun. Na žádost o rozhovor Vladimír Kovář pouze vzkázal přes asistentku, že se k záležitosti nebude vyjadřovat.

Reportáž Václava Svobody a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)