Zelení: Změnami zákona chce vláda tajit odměny úředníků

Praha – Mimoparlamentní Strana zelených upozorňuje na paragraf, kterým se podle ní vláda pokouší omezit právo na informace a dál tajit odměny úředníků. Ten se objevil v doprovodném zákonu k novele zákona o zdravotnické záchranné službě. Normu včetně změny hlavního zákona poslanci schválili v prvním čtení a nyní čeká na projednávání ve výborech. „Novela zakazuje zveřejňování platů, odměn a dalších obdobných plnění poskytovaných z veřejných rozpočtů,“ uvedl v tiskové zprávě předseda SZ Ondřej Liška.

Podle návrhu se povinnosti o poskytování informací nemají napříště vztahovat „na poskytování veřejných prostředků podle zákonů v oblasti sociální, poskytování zdravotních služeb, hmotného zabezpečení v nezaměstnanosti, platů, odměn a dalších obdobných plnění poskytovaných z veřejných rozpočtů, státní podpory stavebního spoření a státní pomoci při obnově území“. Aktuální znění zákona o poskytování informací z povinnosti vyvazuje „poskytování veřejných prostředků podle zákonů v oblasti sociální, poskytování zdravotní péče, hmotného zabezpečení v nezaměstnanosti, státní podpory stavebního spoření a státní pomoci při obnově řízení“.

„Tento skandální pokus o přílepek ukazuje, jakým způsobem si současná vládní garnitura zvykla jednat s občany. Tajně a ve skrytu se snaží znemožnit kontrolu toho, jak nakládá s veřejnými prostředky, ač po občanech vyžaduje další a další utahování opasků,“ uvedl Liška. Protože přímou odpovědnost za předlohu má ministr zdravotnictví Leoš Heger, měl by se podle Lišky zasadit o vyškrtnutí odstavce z navrhovaného znění zákona.

České úřady se brání povinnosti zveřejňovat informace o výši platů a odměn. Počátkem června ale Nejvyšší správní soud rozhodl, že úřady musejí žadatelům tyto údaje poskytnout. Zákon o svobodném přístupu k informacím se na pracovníky veřejné správy vztahuje podle soudu kvůli tomu, že jsou odměňováni z veřejných prostředků. Soud vyhověl kasační stížnosti muže, jenž neúspěšně žádal informaci od zlínského magistrátu.

Z veřejných prostředků jsou vypláceni i pracovníci veřejné správy, a proto jsou příjemci ve smyslu informačního zákona. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) je ale zveřejnění informací o platech zaměstnanců ve veřejné sféře v rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů. ÚOOÚ v červnu také uvedl, že podle stejného pravidla by mohly být zveřejňovány i platy lékařů a zdravotního personálu ve veřejných zdravotních zařízeních, všech policistů, hasičů, učitelů, veškerých zaměstnanců všech státních podniků.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod