Brněnský gang nabízel podnikatelům únosy dítěte či zabití člověka

Brno - Skupina brněnských expolicistů vydírala podnikatele a za úplatu jim předávala informace. Zatím se ví o sedmnácti případech, zřejmě jich ale bude víc. Zadržení čelí obvinění z vydírání, korupce a organizovaného zločinu. Pohrůžka fyzické likvidace v gangu nebyla ničím neobvyklým, stejně jako hrozba únosem dítěte nebo vznesením falešného obvinění. Vyšetřování zatím probíhalo v přísném utajení a nyní policie hledá další svědky.

Skupina v čele s pracovníkem někdejší inspekce ministra vnitra údajně vydírala podnikatele a zahlazovala kauzy od roku 1998 do roku 2010. Těm, kteří zaplatili, poskytovali vyděrači části vyšetřovacího spisu, přepisy odposlechů nebo lustraci lidí z policejní databáze. Jednomu z podnikatelů vyděrači poté, co zahladili jeho případ za dva a půl milionu korun i vznesená obvinění, nabídli likvidaci těch, kteří případ ohlásili.

Podle dosavadního šetření si šestice policistů přišla asi na 12 milionů, nicméně celková částka, kterou gang po podnikatelích žádal, by se vyšplhala nad čtyřicet milionů korun. Nyní je známo sedmnáct zdokumentovaných případů vydírání, ale je pravděpodobné, že jich bude dále přibývat. Od pátku, kdy policie spustila provoz bezplatné linky, se jí přihlásilo již 25 nových svědků.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

Podle dnešních poznatků ve spisu figuruje i jméno jednoho soudce. Gang vyděračů měl po jednom z vydíraných požadovat tři miliony korun s tím, že je schopen zajistit, aby se ten člověk nedostal do vazby a ovlivnil tak rozhodování soudce brněnského městského soudu o uvalení vazby. Jeden milion korun měl zároveň sloužit jako úplatek pro soudce.

Jedním ze zadržených je někdejší detektiv jihomoravské hospodářské kriminálky Miloš Almásy. Kromě něj zatkli vyšetřovatelé i zástupce šéfa policie v okrese Brno-venkov Rudolfa Setváka či bývalého důstojníka Eduarda Slaninu. Hlavou skupiny byl údajně bývalý šéf jihomoravské hospodářské kriminálky Michal Tofl, kterého loni v Brně zastřelil samopalem neznámý pachatel.