Policie: Mezinárodní gang kopíruje karty z českých bankomatů

Praha – V České republice se množí případy odcizování peněz pomocí tzv. skimmingu. Jde o kopírování údajů z platebních karet pomocí speciálního zařízení, které je ukryto na bankomatu. Po získání otisku karty tak zloději získají přístup na konta nic netušící osoby a posléze vyberou peníze v zahraničí. Čeští kriminalisté už od začátku roku řešili 12 podobných případů, mnoho podobných krádeží se navíc policie ani nedozví. Vyšetřovatelé nyní začínají mluvit o organizovaných ganzích, které pocházejí z východu a pořádají hon na bankovní účty nejen v Česku, ale i jinde v Evropě.

Poslední známý případ ukázal, že dvojice zlodějů si díky rafinovanému skimmovacímu zařízení odnesla z bankovních účtů několik desítek tisíc korun. Snímací přístroj přitom zločinci nechali na bankomatu pouhý den. Místem následného výběru bylo Mexiko. „S největší pravděpodobností se kriminalisté domnívají, že jde o organizovanou skupinu, která tuto trestnou činnost páchá nejen v ČR, ale po celém světě,“ sdělila mluvčí pražské policejní správy Eva Kropáčová.

Česká část gangu se podle zjištění kriminalistů ubytovala v některém z levnějších hotelů nebo v ubytovně, aby nebudila pozornost. Podobných případů „neviditelných“ krádeží peněz letos policie registrovala zatím 12, v loňském roce jich bylo 50. „Z naší zkušenosti vyplývá, že se jí zabývají hlavně organizované mezinárodní zločinecké skupiny pocházející z východní Evropy, zejména z Rumunska a Bulharska,“ uvedla Iva Knolová z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Čtyři zloději z Bulharska odešli před dvěma týdny od Městského soudu v Praze s trestem devíti let vězení. Musejí navíc opustit zemi a nahradit veškerou škodu. Rozsudek byl nepravomocný. Jeden z dotyčných je na útěku.

Při výběru z bankomatů by měli být lidé podle policie ostražití. Kriminalisté upozorňují na nebezpečí při výběru z platební karty i přesto, že většina bankomatů již má ochranné prvky. S vývojem však nezahálí ani druhá strana. „Dovednost pachatelů stále stoupá, takže uživatelé bankomatů velmi těžko poznají, že jsou zde skimmovací zařízení nainstalována,“ dodala Knolová. Základní bezpečnostní pravidla jsou podle policistů stále stejná – při zadávání PIN kódu druhou rukou pečlivě zakrýt klávesnici a zkontrolovat, zda na bankomatu nejsou viditelné změny.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)