Změny volebního zákona vláda oddálila, chce jednat s ČSSD

Praha - Vláda dnes odložila projednání volebního kodexu, který má shrnout pravidla všech typů voleb, na konec roku. Vicepremiérka a předsedkyně legislativní rady vlády Karolína Peake (VV) dostala za úkol vytvořit pracovní komisi, která počítá i s účastí zástupců ČSSD. Premiér Petr Nečas (ODS) po jednání kabinetu řekl, že tým má připravit „základní politické zadání“ pro další práci. Není totiž zatím rozhodnuto o řadě dílčích témat, například o podobě voleb v hlavním městě, zda bude prezident volen přímo a zda budou přímou volbou voleni starostové. K prosazení změn volebního zákona je třeba ústavní většina, to znamená i souhlas alespoň části opozice.

„Přímá volba prezidenta je stihnutelná, pokud bude vůle k politickému kompromisu,“ uvedl premiér na dotaz, zda je ještě možné, aby byl přímou volbou zvolen nástupce prezidenta Václava Klause v roce 2013. Na podobu voleb se různí názory i jednotlivých koaličních stran. „Každá politická strana má trošku odlišné představy o tom, jak by ty jednotlivé volby mohly vypadat,“ uvedl při nedávném projednávání kodexu v Senátu ředitel ministerského odboru všeobecné zprávy Václav Henych. Podle něj bude záležet na politické dohodě v parlamentu, které z navrhovaných úprav volebních pravidel budou nakonec schváleny.

Mezi novinkami, s nimiž kodex počítá, je snížení příspěvků politickým stranám za hlas, zavedení možnosti volit poštou nebo volba celopražského zastupitelstva podle pravidel pro krajské volby, což má zabránit opakování loňských sporů o ovlivnění výsledků voleb rozdělením Prahy do sedmi volebních obvodů. Kodex také ruší rozdílné obálky pro jednotlivé typy voleb při jejich souběhu. V porovnání se současným stavem se nijak nemají změnit volební období, volební orgány, soudní přezkum, projednávání a přezkum kandidátních listin ani vlastní hlasování a zjišťování výsledků voleb.

Snížení příspěvků politickým stranám by výrazně okleštilo stranické příjmy

„Snížení, o němž se hovoří v koaličních dokumentech, je spojené s rokem 2014, nicméně o částce povede vláda jednání,“ řekl pro ČT Jiří Pospíšil. Za loňské hlasy z voleb do Poslanecké sněmovny získali sociální demokraté přes 115 milionů korun, občanští skoro 106 milionů, TOP 09 87 milionů, KSČM 59 milionů a Věci veřejné o dva miliony méně.

  • Volební kampaň sociální demokracie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2536/253575.jpg
  • Kampaň ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2437/243649.jpg
  • Předvolební kampaň VV autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1724/172316.jpg
  • Kampaň TOP 09 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2437/243653.jpg

Jedna z variant úsporného návrhu počítá s tím, že napříště by strany obdržely pouze třetinu. V důsledku takového kroku by strany musely především velmi razantně šetřit, třeba na kampaních. Kromě parlamentních stran mají nárok na peníze za hlasy i všechny ostatní strany, které ve volbách překročí 1,5 procenta hlasů. Kdyby nový zákon platil už před loňskými volbami do sněmovny, ušetřil by stát 350 milionů korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že navrhovaná varianta vzešla z kompromisní shody a koaliční partneři ji podporují.

Absolutně proti návrhu se staví ČSSD. Podle sociálních demokratů by strany v případě, že přijdou o část státních peněz, závisely mnohem víc na darech od soukromníků. „Bylo by velmi špatné, kdyby se politické strany dostaly do závislosti na firmách a dělaly to, co si u nich tito bohatí podnikatelé objednají,“ přináší protiargument předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Reportáž Olgy Málkové a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)