ODS zablokovala plán registru účtů, měl pomoct policii

Praha – Ministři ODS zablokovali ve vládě návrh na vytvoření národní evidence bankovníchúčtů. Registr měl pomoci vyšetřovatelům a státním zástupcům při rychlejším prověřování toho, kdo má ve které bance kolik účtů. Na rozdíl od ODS ministři TOP 09 a Věcí veřejných jedno z dlouho chystaných protikorupčních opatření podpořili, uvedl dnes server iDnes.cz. Na stránkách kabinetu se jen uvádí, že vláda bod projednala a nepřijala k němu žádné usnesení.

Návrh na zřízení národní evidence účtů předložil do vlády ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zřízení registru podporoval i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podle kterého mohl přispět k boji se zločinem. Když se nyní snaží státní zástupci a policisté při vyšetřování trestné činnosti, nejčastěji podvodů, ověřit, kde a popřípadě kolik má podezřelý bankovních účtů, písemně oslovují všechny banky v republice. Přitom právě čas je při objasňování těchto trestných činů podle Zemanových slov klíčový.

„Nechceme, aby tu byl nějaký nový Velký Bratr, u kterého by se shromáždily informace o bankovních účtech občanů. Vidíme to tak, že chceme především hájit soukromí občanů,“ cituje server ministra spravedlnosti a místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila. Kalousek se velmi diví výhradám občanských demokratů. „Ani o milimetr by to neoslabilo ochranu bankovního tajemství. Jen by to pomohlo k tomu, aby se osoby, které jsou k tomu podle zákona o bankách oprávněné, dostaly rychleji k informacím, na které už nyní mají nárok,“ řekl pro iDNES.cz.

Pokud by se informace soustředily v jedné evidenci, hrozilo by podle ODS, že tyto informace utečou. V evidenci by ale nebyly údaje o tom, kdo má kde kolik našetřeno, jen údaj, že dotyčná osoba má konto v určité konkrétní bance. Rychlý přístup k takovému údaji by nepomohl jen žalobcům, ale i notářům při vyřizování dědického řízení či exekutorům.

„Byl to velmi kontroverzní návrh. Nebyli jsme proti jen my, ale výhrady měl také ministr vnitra Jan Kubice i Česká národní banka,“ upřesnil Pospíšil. Místo jednotné evidence by podle ODS stačilo, kdyby oprávněné osoby s bankami mohly komunikovat elektronickou poštou. Už to by podle Pospíšila prověřování dostatečně urychlilo.

Mnohé státy Evropské unie přitom centrální registr účtů provozují. Institucím, které na to mají právo, by registr umožnil rychle ověřit, u jaké banky a popřípadě kolik účtů je vedeno. Centrální registry bankovní účtů provozují například Francie, Španělsko, Německo, Rumunsko a Itálie. Další státy tyto projekty připravují.