ČSSD: Méně pojišťoven, zachovat síť nemocnic

Praha - Opoziční ČSSD ve svém návrhu reformy zdravotnictví požadují snížit počet zdravotních pojišťoven, vybudovat síť veřejných neziskových nemocnic a zrušit stropy pro platby zdravotního pojištění. Sociální demokraté by rovněž zrušili regulační zdravotnické poplatky kromě platby v nemocnici, který by se ale měl jmenovat příspěvek na stravu. Uvádí to stranické materiály, které dostali novináři při dnešním představení reformy ČSSD. Podle předsedy Bohuslava Sobotky je koncept reformy ČSSD návrhem do diskuse, kterou chce uzavřít na podzimní programové konferenci.

Pojišťovna by měla být podle nejsilnější opoziční strany nejlépe jen jedna a měla by být kontrolována sněmovní komisí. Nejprve by se ale měly spojit pojišťovny, které většinově ovládá stát, a ostatní pojišťovny. Zaměstnanecká pojišťovna by se po určité době měla soustředit jen na komerční připojištění.

„Považujeme za zbytečné a drahé udržovat současný systém,“ uvedl stínový ministr zdravotnictví David Rath. Snížení provozních nákladů pojišťoven na dvě procenta by podle ČSSD přineslo tři miliardy korun ročně. Příspěvek na stravu označil Rath za věc k diskusi. Výše není stanovena, mohla by se například podle něho odvíjet od nákladů nemocnice na jídlo a lidé by úhradu platili zřejmě jen určitý počet dnů v roce. Rath by nebyl ani proti možnosti, že platbu by nehradil člověk, kterému by jídlo nosili příbuzní.

Poplatky ve zdravotnictví zavedla vláda Mirka Topolánka (ODS), současný Nečasův kabinet zřejmě prosadí zvýšení platby za den v nemocnici o 40 na 100 korun. Zrušené poplatky by ČSSD kompenzovala vyššími platbami z pojištění. Například jen zrušení stropů pro úhradu zdravotního pojištění by přineslo podle sociální demokracie asi dvě miliardy ročně. Sociální demokraté ale připouštějí i zvýšení sazby zdravotního pojištění.

ČSSD je dále pro udržení základní sítě nemocnic pod veřejnou kontrolou a proti jejich privatizaci. ČSSD by také chtěla mimo jiné zjednodušit úhrady za péči a „odstranit chaos ve stanovení úhrad, cen a doplatků za léky“. Možné úspory na lécích Rath odhadl na dvě miliardy korun, stejnou sumu předpokládá u nákupu zdravotnického materiálu.

Studio ČT24 o reformě zdravotnictví ČSSD (zdroj: ČT24)

Nejsilnější opoziční strana je proti růstu spoluúčasti pacientů a rozdělení péče na standardní a nadstandardní, jak prosazuje vláda. Spoluúčast by se měla naopak snížit ze současných asi 17 procent na 15 procent. Naopak by ČSSD zvyšovala platby za státní pojištěnce, tedy například za děti a důchodce. Měl by růst podíl hrubého domácího produktu vynakládaného na zdravotnictví z nynějších asi sedmi nejméně na osm, případně na devět až deset procent.