Britka, která unesla své dítě, unikla trestnímu stíhání

Praha - Britka, které začátkem července soud předběžným opatřením odebral dítě a která dvakrát unesla svou skoro dvouletou dceru z kojeneckého ústavu v Praze-Krči, nebude trestně stíhána. Matka si totiž podle policie podala stížnost proti předběžnému opatření, kterému soud vyhověl. Tím prý odpadl takzvaný škodlivý účinek matčina jednání.

Podle všeho tak policisté v nejbližších dnech případ odloží. Žena byla podezřelá z únosu a maření výkonu úředního rozhodnutí. Nyní se matka i s dcerou nacházejí v Polsku.

Šestačtyřicetileté Britce Obvodní soud pro Prahu 3 předběžným opatřením začátkem července dceru odebral na návrh Orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) a umístil ji do Dětského centra v pražské Krči, kde ji matka mohla navštěvovat. Žena pak dvakrát za sebou dceru z ústavu unesla.

Soud nakonec vyhověl odvolání matky a opatření zrušil, protože poměry holčičky nebyly tak nepříznivé, že by si vyžadovaly tak akutní zásah, jakým je umístění dítěte do kojeneckého ústavu. Nyní soudce spolu s Úřadem pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně předá polské straně všechny podklady, které jsou k dispozici. Česká strana musí současně zvážit, zda bude pokračovat v řízení o výchově a výživě holčičky, když se nenachází v ČR.

Matka se o své dítě nestarala

Podle dřívějšího předběžného opatření soudu svou výchovou matka dítě ohrožovala. Byly zanedbány výchovné i materiální podmínky pro život nezletilé dcery. Matka se podle opatření nebyla schopna o dívku řádně starat. Nechodila s ní na pravidelné lékařské kontroly, nedala ji očkovat, neměla ani trvalé bydliště.

Britka, která unesla dceru z kojeňáku
Zdroj: ČT24

Britka nemá rodný list svůj ani dcery nebo jiné doklady, znám není ani biologický otec dívky. Žena utekla z Británie pravděpodobně kvůli tomu, že jí úřady odebraly kvůli špatné péči první dítě, které se nyní nachází v pěstounské péči, a bála se, že by se jí mohlo stát to samé i u druhého dítěte.

Žena byla v cizině vypátrána na základě vyhlášeného mezinárodního pátrání. V Polsku se podle tamního mluvčího policie matka s dcerou pohybovaly z místa na místo, byly bez prostředků a žily z darů místních lidí. Nyní jsou obě umístěny v jednom z ústavů sociální péče.